МВР

ОД Перник

 

Новини

Трима са задържани за притежаване на наркотични вещества при акции на служители от Първо и Второ РУ

Малко преди 22, 00 ч., на ул. „Железничарска“ бил проверен лек автомобил „СААБ“, управляван от 36-годишен перничанин. При проверка на автомобила, в него е намерено пликче, съдържащо суха зелена листна маса реагирала на марихуана при направения полеви тест. Мъжът е задържан за до 24 ч. и е започнато бързо производство.
Почти по същото време, пред жилищен блок на ул. „Бл. Гебрев“, полицаи от Второ РУ проверили 21-годишен жител на областния град. След личен обиск, у него е открито и иззето топче, съдържащо суха зелена листна маса, която се оказала канабис. Задържан е за до 24 ч. и е започнато разследване по чл. 354 „а“, ал. 3 от Наказателния кодекс.
Разследване по същият текст от закона е образувано и срещу 24-годишен перничанин. Младежът е проверен около 23, 30 ч. пред магазин на ул. „Р. Димитров“ в пернишкия кв. „Изток“. От него е иззето найлоново топче, съдържащо суха зелена листна маса  - марихуана, установена след полеви наркотест. Задържан е за до 24 ч. и е започнато досъдебно производство
Работата по трите случая продължава под надзора на прокуратурата.


20 май 2021

Препоръки към абитуриентите.

Забавлявайте се, но бъдете отговорни

Завършването на училище винаги е свързано с много вълнения и емоции. Най-радостни са преживяванията на абитуриентите, за които от родители, учители, близки и приятели се организират балове и различни атракции. Празнуват не само завършващите училище, но и цялото им обкръжение. Празничното настроение много често води до компромиси, но когато те са свързани с неправилно поведение на пътя, това може да доведе до неприятни ситуации и последици.

За да остане празничното настроение, „Пътна полиция“ съветва: 

Спазвай Закона за движението по пътищата

Мисли за собствената си безопасност

Празнувай, но се контролирай

Не прекалявай с алкохола

Намери си шофьор за бала и след него

Ако ще шофираш, не пий алкохол

Не се дрогирай и не шофирай след употреба на наркотици

Ако не си правоспособен водач, не шофирай

При нужда позвъни на телефон 112

 

Спазвай Закона за движението по пътищата

Дори по време на празници разпоредбите на Закона за движението по пътищата остават в сила. Нарушенията все по-често се документират с автоматизирани технически средства и не се налага спирането на автомобилите на място. Помни, че няма ненаказани нарушители, но това може да се случи и малко след бала.

Мисли за собствената си безопасност

Винаги поставяй собствената си сигурност на преден план! Никога не позволявай рисковото поведение на твоите приятели да те постави в опасност от пътен или друг инцидент. Най-рисковото поведение на по време на баловете е свързано с:

- управление с несъобразена или превишена скорост;

- неправилно превозване на пътници, показващи се през прозорците или люковете или седнали върху рамките на вратите, или такива, които се изправят от седалките на мотоциклетите и не се държат за никаква опора;

- извършване на опасни маневри с превозни средства, в които превозват пътници неправилно;

- отнемане на предимство;

- преминаване на червен сигнал на светофара;

- управление от неправоспособни водачи;

- управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози;

- подаване на неразрешени светлинни и звукови  сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците;

- возене на повече пътници от броя на местата за сядане.

Празнувай, но се контролирай

Празниците и доброто настроение не скриват опасностите и не може да бъдат оправдание или спасение при необмислени и рискови действия. Комбинацията от емоции и еуфория води до непредпазливост, безкритичност и опасна агресивност. Самоконтролът и отговорното поведение не пречат на настроението, но оставят повече спомени.            

Не прекалявай с алкохола

Алкохолът не е най-добрият начин да си повишиш настроението. Той има много странични ефекти, които се проявяват по различно време. Алкохолното опиянение можедорида развали празника на цялата компания. Може да попаднеш в рискови ситуации заради „смелите“ решения, взети под влияние на изпития алкохол.

Намери си шофьор за бала и след него

Предварително си избери шофьор за празничното шествие с автомобили. Това може да е родител или друг близък. Не се качвай в кола с шофьор, който вече е пил. Използвай, че си в центъра на вниманието и се изпълняват твоите желания – помоли и останалите да не рискуват празникът да се провали. При нужда потърси съдействие и от родителите или други близки.

Ако ще шофираш, не пий алкохол

Ако си правоспособен водач и ти ще шофираш по време на празниците, не пий алкохол. Ако все пак решиш да се забавляваш по този начин, навреме си осигури трезвен и опитен водач. Не забравяй, че изпитият алкохол подвежда към взимане на „смели” решения, а крайният резултат е нежелан и неприятен. 

Не се дрогирай и не шофирай след употреба на наркотици

Шофирането след употреба на наркотични вещества или техни аналози е престъпление. Рисковете за катастрофа на пътя са големи не само за шофьора, но също така за спътниците му и за останалите участници в движението по пътя. Спомените от бала ще са по-дълготрайни и приятни, ако не си под влияние на наркотици.

Ако не си правоспособен водач, не шофирай

Ако все още не си достатъчно подготвен водач, но имаш правоспособност за управление на МПС, не демонстрирай уменията си точно по време на бала. Движението в колона, шофирането под влияние на приповдигнато настроение и по-силен шум от музика и емоционални викове изискват по-добри шофьорски умения, търпение и психологическа устойчивост. За неопитния водач рискът от попадане в критична ситуация в подобна ситуация е много по-голям.

При нужда позвъни на телефон 112 

Помагай си сам! Бъди внимателен и не се примирявай с нарушенията, които може да застрашат и сигурността на движението по пътищата. Не забравяй, че винаги може да се обадиш на телефон 112 и да потърсиш помощ. Подсигури се и с телефонните номера на най-близките ти хора, които ще ти помогнат по всяко време.


17 май 2021

На 17 май стартира ремонтът на пътя София – Кулата от границата със столицата до пътен възел „Даскалово“

От понеделник 17.05.2021 г., по път І-1 „София – Кулата“ от км 282+485 (бензиностанция „Лукойл“) до км 286+865 (пътен възел Даскалово на АМ „Струма“), вход/ изход за град София, през проход Владая, започва осъществяването на проект за дълготрайни строително монтажни работи. За изпълнение на ремонтните дейности ще бъде ограничено движението в платното за София като трафикът ще преминава двупосочно в платното за Перник. След завършването им работата ще продължи в платното за Перник, а движението ще се прехвърли в ремонтираното платно за София.
Строителните дейности ще доведат до затрудняване на пътното движение и образуване на задръствания с колони от чакащи автомобили.
За пътуващите към югозападната част на град София да се използват два обходни маршрута:  за посока Перник-София през с. Мърчаево;  посока София – Перник,  през махала Горно Драгичево на с. Драгичево.
Въведена е забрана за „ляв завой“ на движещите се от София за с. Рударци на кръстовище „Драгичево“, с организиран обходен маршрут. 
Пътуващите към западната част на град София могат да използват АМ „Струма“. Живущите в гр. Перник могат да използват пътя през с. Големо Бучино.


14 май 2021