МВР

ОД Благоевград

 

Новини

852 МПС са проверени на територията на ОДМВР-Благоевград в хода операция за контрол на движението по пътищата

От 08 януари до 13 януари бе в ход операция за контрол на движението по пътищата проведена в цялата страна. На територията обслужвана от сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР-Благоевград полицейските служители осъществяваха засилен контрол с цел осигуряване безопасността на движението по пътищата, ограничаване предпоставките за настъпване на ПТП и нарушение на ЗДвП.

В хода на операцията проверени 852 МПС и 1009 лица.  При извършените проверки са установени петима неправоспособни водачи. Двама са управлявали МПС след употреба на наркотични вещества.  След употреба на алкохол с промили до 1,2 са констатирани двама и двама са шофирали с концентрация на алкохол в издишания въздух над 1,2 промила. Голям е броят на нарушенията свързани със скоростния режим – 323. Водачите неизползвали обезопасителни системи /колани и каски/ са 27. При полицейските проверки са констатирани 87 нарушения свързани с неспазване на пътни знаци и маркировки. Шофиращите без задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ са 11.

 

По ЗДвП са съставени 317 фиша и 88 АУАН.  Връчените електронни фишове са 101.

 


15 яну 2021

Полицейски служители на ОДМВР-Благоевград са отреагирали на 17 сигнала за наводнени къщи и свличания на земна маса на територията на областта. Оказана е помощ и са евакуирани шест човека

Директорът на ОДМВР-Благоевград старши комисар Дойчин Дойчинов лично инспектира по места създадената организация за обезпечаване на сигурността и безопасността на гражданите и през днешния ден

 

            Във връзка с усложнената метеорологична обстановка през вчерашния ден, свързана с валежи от дъжд и сняг на територията на област Благоевград в ОДМВР-Благоевград са получени 17 сигнала, на които полицейските служители са отреагирали. Служители на 02 РУ – Благоевград и сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Благоевград са се отзовали на сигнал за наводнени къщи в района на полигона в местността „Козлодуй“ в гр. Благоевград от навлязлата в дворовете им вода от река Струма. На място е пристигнал и екип на РСПБЗН – Благоевград, като са извършени спасителни действия и е оказана помощ на петима граждани, които са евакуирани.

След получен сигнал от РСПБЗН – Благоевград за оказване на съдействие на гражданин, намиращ се в постройка на втория бараж на река Струма, който отказва да бъде евакуиран на място са изпратени сформирани екипи от служители на 02 РУ – Благоевград, служители от сектор „Специални тактически действия“, служители на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Благоевград и два екипа на РСПБЗН – Благоевград. С помощта на плавателен съд тип лодка, от служители на сектор СТД при ОД МВР – Благоевград мъжът е изведен с цел запазване на живота му, като същият е задържан за срок до 24 часа на основание чл. 72, ал. 1, т. 3 от ЗМВР. След евакуирането на лицето от постройката му са евакуирани и намиращите се вътре животни. 

В обедните часове на деня, сигнал за свлачище на пътното платно в района на парк „Бачиново“ е обслужен от екип на 02 РУ – Благоевград и екип на сектор „Пътна полиция“, които отговаряха за безопасността на движение в района.

Свлачище на път  II-19 на 3 км. от с. Буково наложи екип на „Пътна полиция“ да спре движението на ППС и да създаде организация за пренасочване на водачите през местността „Попови ливади“. Полицейски екип от „Охранителна полиция“ при РУ – Гоце Делчев патрулираше на разклона за с. Господинци, като съдействаше и насочваше водачите през обходни маршрути.

Скъсани диги и преливането на река Места станаха причина пътя гр. Хаджидимово – с. Блатска да пропадне на две места. Движението по него бе спряно, а безопасността на място се обезпечаваше от полицейски служители на РУ – Гоце Делчев. Движението на път III-197 гр. Гоце Делчев – гр. Доспат в района на с. Осина също бе спряно от образувано свлачище.

Вследствие на обилните валежи от дъжд възникна свлачище на пътя за с. Смолево, община Якоруда на около 100 м. от кръстовището с път II-84. Разкъсан бе участък от пътното платно. Незабавно са изпратени два екипа полицейски служители от Участък – Якоруда, които на място са обезопасили участъка и са оказали съдействие на служителите на община Якоруда. Установен е обходен маршрут от с. Смолево през с. Бел камен, с. Конарско, гр. Якоруда.

      Срутени камъни от скат между селата Смолево и с. Черна Места станаха причина скална маса да падне и блъсне влаковата композиция на влака от с. Добринище за гр. Септември. В резултат на удара вагон е дерайлирал и движението е спряно. Изпратен е екип от двама полицейски служители, които са установили причините и са обезопасили мястото. Оказано е съдействие на служителите на БДЖ – поделение Пловдив. С тежка техника, трасето е почистено и движението е възстановено.

      Изцяло преустановено беше движението за гр. Гоце Делчев поради свличане на земна маса на път II 19 между селата Буково и Господинци.

Река Струма преля в района на селата Струма и Лебница и заля два броя оранжерии. Преливане на река Склавска в района на с. Ново Делчево стана причина за заливане на селскостопански имоти.

Свлачище между селата Хърсово и Враня частично затвори междуселски път. На място е изпратен полицейски патрул за регулиране на пътното движение.

            Опасност от преливане на река Струма в района с. Струмяни и застрашаване на локален газопровод за оранжерии в гр. Кресна наложи изпращането на полицейски служители. Дигата е укрепена, но периодичното наблюдение на опасния участък от служители на ОДМВР – Благоевград продължава.

            При инцидентите няма пострадали хора. Нанесени са материални щети.

През днешния ден служителите на ОДМВР-Благоевград продължават дейността си по обезпечаване на сигурността и безопасността на гражданите, като създадената организация по места се инспектира лично от директора на дирекцията старши комисар Дойчин Дойчинов.

 


13 яну 2021

Продължават активните действия по разследването на грабеж в Сандански

Образувано е досъдебно производство по чл. 198 от НК, работата по което се осъществява под надзора на прокуратурата; При инцидента няма пострадали хора, няма данни за използвано оръжие при престъплението

 

 

Оперативната работа по разследване на извършения грабеж от хипермаркет в Сандански започва след сигнал, получен към 20:58 часа вчера на тел. 112. Управителят на търговския обект съобщил, че след взломяване на няколко врати, трима маскирани са проникнали в помещение, в което се е намирал сейф с оборотни пари. Отправили вербални закани към един от служителите и отнели неуточнена към момента сума пари, след което се оттеглили в неизвестна посока.

Веднага след получаване на сигнала е мобилизиран целият ресурс на ОДМВР - Благоевград, криминалисти от ГД „Национална полиция“ оказват съдействие при активните оперативно-издирвателни и действия по разследването. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 198 от НК – за извършен грабеж, работата по което се осъществява под надзора на Районна прокуратура - Сандански и Окръжна прокуратура Благоевград.

Няма пострадали хора при инцидента. Към момента няма събрани данни извършителите да са използвали хладно или огнестрелно оръжие.


31 дек 2020

Европейска солидарност за защита на външните граници на ЕС

С оглед на солидарността за защита на външните граници на ЕС и разпределението на тежестта между страните членки, Република България бе подкрепена в националните си усилия чрез Инструмента за финансова подкрепа за външните граници и визите, част от Фонд „Вътрешна сигурност“, със средства за разширяване на капацитета за надзор, реакция и гранични проверки, намаляване на миграционния натиск по външните сухоземни граници на ЕС и предотвратяване на незаконното им пресичане.

Дейности са реализирани в рамките на грантови споразумения „Подкрепа на усилията на Република България за справяне с миграционния натиск по външните граници“, „Незабавно укрепване на капацитета за интегрирано наблюдение, комуникация и информационни системи на външните граници на Република България“ и „Повишаване капацитета за противодействие на миграционния натиск по българските външни граници“, подписани между Европейския съюз, представляван от Европейската комисия (ЕК), и Министерството на вътрешните работи.

В рамките на проект HOME/2016/ISFB/AG/EMAS/0035 „Подкрепа за справяне на миграционния натиск по българските външни граници“ в ОДМВР-Благоевград са получени 16 автомобила “Great Wall Hover“ и 3 автомобила „VW Tiguan“, които са с повишена проходимост и оборудвани с комуникационен терминал ТЕТРА, система за автоматична идентификация на регистрационните номера на моторните превозни средства, таблет, светлинно-звукова система и разтегателни бариери. Те се използват от полицейските служители за подпомагане на ефективното контролиране на външните граници чрез осъществяване на патрулна дейност в зоните за граничен контрол на външните сухоземни граници на ЕС (дълбочина в територията на страната от 30 км и дължина 818 км) и участие в съвместни специализирани операции с Главна дирекция „Гранична полиция“. По същия проект дирекцията е получила и една мобилна техническа работилница за поддръжка на терен на системата за комуникация ТЕТРА.

В изпълнение на проект HOME/2016/ISFB/AG/EMAS/0046 „Укрепване на капацитета свързан с миграционния натиск на външните граници на Р България“ са подобрени условията за задържане на нередовни мигранти в РУ-Петрич. Основно ремонтирани са 6 помещения за задържане, помещение за свиждане, помещение за разпит и разпознаване и помещение за охрана и обработка на документи, като са подменени  системите за вентилация и отоплителните инсталации, а също и врати и прозорци. Изградена е система за видеонаблюдение.

 С осигурените чрез грантовите споразумения специализирано оборудване и иновативни технологии ОДМВР-Благоевград допринася за ефикасността на защита и постигане на целите за по-стриктен контрол на външните сухоземни граници на Европейския съюз.

 


30 дек 2020

Ръководството на МВР връчи наградите на отличените служители в 27-то издание на инициативата „Полицай на годината“

Заедно доказваме, че въпреки проблемите и трудностите, МВР има своите постижения и изпълнява достойно своя дълг към обществото. Изпращаме година, която ни изправи пред неочаквани изпитания  и предизвикателства. В условията на пандемия нашите задачи се увеличиха, но вие, колеги, се справихте достойно. Направихте всичко по силите си да осигурите спокойствието на гражданите и  реда в държавата.

Благодаря за непоколебимия дух и воля, с които работихте.  Наградите днес са оценка както за личните усилия на всеки от Вас, така и за Вашите колеги, с които работите в екип. Те са и малка компенсация за търпението и проявеното разбиране от  семействата Ви. Заедно доказваме, че въпреки проблемите, трудностите и грешките, МВР има своите постижения. Взискателността и критиките ни мотивират да изпълняваме достойно своя дълг към  обществото. С тези думи министър Христо Терзийски се обърна към служителите на МВР и от името на ръководството на ведомството им пожела здраве и сили, решителност в изпълнението на общата мисия – да служим на страната на доброто.

На кратката церемония на 27-то издание на инициативата „Полицай на годината“ в присъствието на заместник-министър Михаил Златанов, главният секретар на МВР гл.комисар Ивайло Иванов, парламентарният секретар на МВР Светослав Белемезов, директорите на главни и областни дирекции, както и на дирекции от общата и специализираната администрация на МВР по традиция бе връчен и приз за граждански принос в работата на полицията. Отличен тази година бе 51-годишният Муртаза Клечов от с. Конарско, общ. Якоруда. Той е служител на Държавното горско стопанство в Якоруда и помогна в спасяването на  2-годишно момченце, което през м. септември се бе загубило в планината.


23 дек 2020

Предприети мерки от ОДМВР Благоевград за осигуряване на нормалното протичане на студентския празник – 8 декември

            Във връзка с предстоящите традиционни тържества по повод студентския празник - 8 декември, от ОДМВР Благоевград са предприети следните мерки за осигуряване на нормалното протичане на празника, опазването на обществения ред, противодействието на престъпността и гарантирането на безопасността на движението по пътищата:

- Проведени са срещи с органите на местното самоуправление и местната администрация за предприемане на съвместни мерки по време на провеждане на мероприятията.

- Осъществени са срещи с управителите на фирми, извършващи частна охранителна дейност с цел своевременен обмен на информация и взаимодействие между тях и териториалните полицейски структури за обезпечаване на сигурността и обществения ред преди, по време и след честването на студентският празник. На срещи с охранителите в частните охранителни фирми са проведени инструктажи за засилване на бдителността им и въвеждане на по-строг пропускателен режим в обектите с оглед недопускане на терористични актове и произшествия с тежки последствия.

           За обезпечаване на сигурността и недопускане на инциденти в курортните населени места в област Благоевград полицейското присъствие е засилено, като са пренасочени допълнителни служители.

- Съгласно заповед № РД-01-677/25.11.2020 г. на министъра на  здравеопазването не се допуска организирането  и провеждането на събирания и тържества от частен характер с присъствие на повече от 15 човека.

- Създадена е организация за взаимодействие с териториалните структури на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

      За периода от 06.12.2020 г. до 09.12.2020 г. ще бъдат проведени специализирани полицейски операции по  АМ „Струма“, ПП1 Е-79 и път II-19 / Симитли – Банско – Гоце Делчев/ с акцент върху: водачи, управляващи МПС под въздействие на алкохол и/или наркотични или други упойващи вещества, неправоспособни и управляващи технически неизправни МПС водачи или без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“, съхранение и продажба на акцизни стоки без наличен задължителен бандеролен знак и на стоки с неясен произход.. Обхватът на специализираните полицейски операции е на територията обслужвана от ОДМВР Благоевград с акцент градовете, в които се очаква голям брой празнуващи студенти: Банско, Сандански, Благоевград и др.

           ОДМВР Благоевград апелира за спазване на правилата за движение и спазване на разпорежданията на контролните органи. При възникнали инциденти да се сигнализира на единен телефонен номер 112 или в най-близкото полицейско управление.

 

 

ПРЕПОРЪКИ ЗА НАЧАЛОТО:

Планирай пътуването си.

 

ПЪТУВАНЕ С ЛИЧЕН ТРАНСПОРТ

НЕ ЗАБРАВЯЙ ДА ВЗЕМЕШ:

- документите си – лична карта, свидетелство за управление на МПС;

- документите на автомобила;

- сключената задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите;

- документ за платена пътна такса;

- документ за преминат годишен технически преглед;

- финансови средства;

- документите за резервация.

ПРЕДИ ПОТЕГЛЯНЕ ПРОВЕРИ:

- автомобилът технически изправен ли е – спирачки, чистачки, светлини;

- гумите подходящи ли са за зимни условия и достатъчно напомпани ли са;

- имаш ли резервна гума и инструменти за смяна;

- има ли достатъчно антифриз;

- има ли достатъчно масло и спирачна течност;

- аптечката напълно ли е оборудвана и медикаментите в нея в срок на годност ли са;

- светлоотразителната жилетка в колата ли е – нека е на леснодостъпно място;

- обезопасителният триъгълник на мястото си ли е – не го оставяй най-отдолу под багажа;

- има ли пожарогасител в колата с преминат годишен преглед;

- парното работи ли – ако не работи, не потегляй с тази кола.

 

ЗА ПО-ГОЛЯМА СИГУРНОСТ ЗАРЕДИ:

- в резервоарчето незамръзваща течност за чистачки;

- достатъчно гориво;

- храна и вода за из път;

- мобилния си телефон и си осигури зарядно за автомобил;

- постави в багажника вериги за сняг, буксирно въже, може и други подръчни инструменти за чистене на сняг – лопата, метла/четка;

- препарат против замръзване на уплътнители и чистачки;

- сложи и одеяло.

 

ПРЕДВАРИТЕЛНО ПОМИСЛИ:

- по кой маршрут да минеш;

- ако не шофираш ти, правоспособен водач ли ще кара колата;

- дали е по-добре най-опитният водач от компанията да кара колата – когато се очаква трафикът да е натоварен, не е най-подходящото време новите водачи да се учат да шофират;

- ако си правоспособен и ще шофираш чужд автомобил, познаваш ли особеностите му и сигурен ли си в уменията си да го управляваш при зимни условия;

- за сигурността на всички в автомобила – поставете си коланите;

- кой ще шофира на връщане – нека не пие алкохол. Ако е един от вас, може да поемете разходите му в замяна.

Опитът показва, че купоните са дълги и „напоени“ освен с емоции и с много енергийни и алкохолни напитки! Шофирай само на трезво!

 

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ОСВЕДОМИ:

- за прогнозата за времето в областите на маршрута ти;

- за въведени постоянни или временни ограничения по маршрута;

- за спасителни служби в близост до мястото за почивка и за начините на връзка с тях;

- има ли мобилен обхват в района и на мястото на купона;

- има ли бензиностанция наблизо.

 

ПРЕПОРЪКИ ЗА ФИНАЛ:

• Не шофирай пил или дрогиран!

• Ако чувстваш умора или сънливост, не тръгвай на път, а ако вече пътуваш, отбий и си почини!

• Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!

• Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)!

 

Задължително съдържание на аптечката в автомобила:

•Еластична лента за кръвоспиране (по Есмарх – 5 см/1 м) – 1бр.

•Марлен бинт – 5 см /5 м – 2 бр.

•Марлен бинт – 8 см /5 м – 2 бр.

•Марлен бинт – 10 см /5 м – 2 бр.

•Пакет медицински памук – 25 г – 1 бр.

•Стерилни превръзки за повърхностни рани – 10 см/10 см – 4 бр.

•Стерилни превръзки за повърхностни рани – 40 см/60 см – 1 бр.

•Пластир за рани – 3 см/6 см х 4 бр. – 2 опаковки

•Адхезивен пластир за прикрепване на превръзка – 2,5 см/2,5 м –1 бр.

•Триъгълна кърпа – 96 см/96 см/136 см – 2 бр.

•Стерилни полиетиленови ръкавици голям размер – 2 чифта

•Разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и раневи повърхности – 200 мл

•Безопасни игли – 6 бр.

•Ножици с тъпи върхове – 1 бр.

•Уред за обдишване – 1 бр.

При нужда от помощ се обади на телефон 112.

„Пътна полиция“ пожелава на всички приятно и безопасно пътуване!

 

04 дек 2020

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Благоевград се водят активни действия по разследване за извършено тежко престъпление – убийство на две малолетни деца

Досъдебното производство е образувано след постъпил, около 17:30 часа на 19.11.2020г., сигнал за открити трупове на две деца в апартамент на къща в гр. Сандански. Незабавно на място пристигнали полицейски служители, които установили майката на убитите тригодишно момиче и петгодишно момче. При условията на неотложност е започнал оглед на местопроизшествието. Иззети са веществени доказателства. Към настоящия момент е извършено освидетелстване, разпитани са множество свидетели, назначени са експертизи. С постановление на наблюдаващия прокурор 32 -годишната жена е била привлечена в качеството на обвиняем за тежко престъпление, извършено от нея спрямо жертвите, които са нейните малолетни деца. Жената е задържана за срок до 72 часа.

20 ное 2020