МВР

ОД Благоевград

 

Новини

Временна организация на движението по време на състезанията от Световната купа по ски за мъже в Банско

За времето от 20.02.2019г. до 24.02.2019г. гр.Банско ще бъде домакин на стартовете от Световната купа по ски за мъже в дисциплините Алпийски комбинация, Супер гигантски слалом и Гигантски слалом, като от ОДМВР-Благоевград са предприети всички необходими мерки за обезпечаване на сигурността по време на подготовката и провеждането на стартовете и съпътстващите ги мероприятия. Създадена е оптимална организация за осигуряване на охраната на спортните съоражения, маршрутите за придвижване и местата за настаняване на състезателите, официалните и длъжностните лица, гостите и зрителите.  С цел обезпечаване на сигурността и преминаването на мероприятието при добър обществен ред са проведени срещи с организаторите на спортните и съпътстващите мероприятия. Създадена е и необходимата организация за безопасността на движението на територията на РУ-Банско.

За времето от 08:00 часа до 17:00 часа на 21,22,23 и 24 февруари 2019 г., е въведена временна организация на движението на МПС и граждани от местността Мотиката до Бъндеришка поляна и местността Шилигарника, като същото ще се осъществява с пропуски, получени от организаторите на събитието. В района на мероприятието граждани ще бъдат допускани с карта за ски влека, която е валидна за деняи с акредитации, получени от организаторите.

ОДМВР-Благоевград апелира за съобразяване със създадената организация и спазване на разпорежданията на контролните органи.

 

 

18 фев 2019

Акция по линия на противодействието на съхранението и разпространението на наркотични вещества е проведена от полицейски служители на ОДМВР-Благоевград

 

На 14.02.2019г. в качеството си на обвиняеми са привлечени М.Т. /32г./ и А.М./21г./ и двамата от гр.Банско. В хода на проведена, на 13.02.2019г. в гр.Банско, акция по линия на противодействието на съхранението и разпространението на наркотични вещества, от полицейски служители на РУ-Банско, е извършена проверка на частен дом, обитаван от А.М., при която е намерена и иззета около 0,36 грама суха, тревиста маса, реагираща положително на канабис.   В хода на работата по случая е извършена проверка на къща и прилежащи към нея стопанска постройка и гараж, обитавани от М.Т., при която  са намерени и иззети: три полиетиленови топчета, съдържащи около 1,72 грама кокаин, полиетиленов плик, съдържащ около 0,61 грама кокаин и електронна везна.

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.354, ал.1 от НК.

 

 

 

15 фев 2019

В ОДМВР-Благоевград се проведе пресконференция във връзка с криминогенната обстановка

 

На 24.01.2019г. от 10:30 часа в ОДМВР-Благоевград бе проведена пресконференция, свързана с дейността на дирекцията, на която основна тема бе криминогенната обстановка на територията на област Благоевград и постигнатите резултати. 

От директора старши комисар Николай Хаджиев и зам. директора комисар Димитър Кръстев бе предоставена статистика, според която регистрираните престъпления за месец декември 2018г. са  236 бр., от тях разкрити 118 бр. За месец декември 2018г. са извършени 49 кражби, а 30 от тях са разкрити, като са задържани 23 лица. Спрямо постигнатите резултати в тази насока по процент разкриваемост  се оформя следната класация на районните управления, обслужващи областта, а именно: на първо място РУ-Сандански, на второ – 01 РУ-Благоевград и 02 РУ-Благоевград, на трето – РУ-Петрич, на четвърто – РУ-Гоце Делчев, на пето – РУ-Разлог и на шесто – РУ-Банско. За цялата 2018г. са регистрирани 3 271 престъпления, като от тях са разкрити 1 687. 

За изминалата 2018 година спрямо постигнатите резултати, по процент разкриваемост се оформя следната класация на районните управления, обслужващи областта: на първо място – РУ-Банско, на второ място – РУ-Гоце Делчев, на трето място – 02 РУ-Благоевград, на четвърто място РУ-Петрич, на пето място – РУ-Разлог, на шесто място – 01 РУ-Благоевград и на седмо място РУ-Сандански. От 01.01. 2019 г. до 22.01.2019г. на територията, обслужвана от ОДМВР-Благоевград са регистрирани 139 престъпления.

От старши комисар Хаджиев бе оповестено, че съвместната работа със служители на жандармерията по линия на противодействие на битовата престъпност продължава и ще се осигури максимално полицейско присъствие и в малките населени места. Той подчерта също, че с оглед зимния сезон и присъствието на голям брой чуждестранни туристи, с цел опазване на обществения ред има засилено полицейско присъствие на входовете и изходите на Банско, както и начална станция на ски зоната. Успешно продължава и работата на съвместните екипи от български, гръцки и румънски полицейски служители. Във връзка с предстоящия кръг от Световната купа по ски за мъже в гр.Банско, от ОДМВР-Благоевград, ще бъдат предприети всички необходими мерки мероприятието да се проведе при добър обществен ред.

 

 

 

На пресконференцията присъстваха представители на: РТЦ Благоевград, Радио Благоевград, Информационна агенция Фокус, 24 часа, вестник „Струма“, информационен сайт „Инфомрежа“,  информационен сайт „Pirinsko.com“ и информационен сайт “Благоевград нюз“.

 

24 яну 2019

Криминалисти от ОДМВР-Благоевград и ГД „Национална полиция“ задържаха заподозрени за кражби на автомобили в Банско ​

 

Полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с кражби на МПС, основно с чужда регистрация и собственост на чуждестранни граждани, гости на Банско е проведена на 2  януари. Тя е осъществена от служители на ОДМВР-Благоевград и колегите им от ГД „Национална полиция“. В хода на полицейските действия,  в местността Стражите в землището на гр.Банско, в лек автомобил „Фиат Брава“ са установени и задържани 31- годишен от Криводол, област Враца и 21-годишен от Симитли, област Благоевград.

При претърсванията на адреси в Криводол, в софийското с.Мировяне и в Симитли са намерени и иззети множество мобилни апарати, компютърни конфигурации и техника, използвана при извършването на кражбите на автомобилите. Открити са и вещи, заявени от пострадалите  и оставени от тях в откраднатите автомобили. В Симитли, като съпричастни в извършените деяния, са задържани и 51-годишен от Криводол и 21-годишен от Симитли.

В хода на проведените процесуално-следствени действия са събрани данни за участие на 31-годишния към извършени кражби на МПС през сезон 2016-2017г. в Банско. На него и на 51-годишен са повдигнати обвинения за извършено престъпление по чл.195, ал.1 от НК за кражба на лек автомобил „Тойота Рав 4“ и опит за отнемане на лек автомобил „БМВ Х6“, като деянията са извършени от началото на годината. Постановена им е мярка за неотклонение „задържане под стража“.

08 яну 2019

За спокойни коледни и новогодишни празници

 

По повод предстоящите коледни и новогодишни празници ОДМВР-Благоевград е предприела редица от мерки с цел опазване на обществения ред и сигурността  на гражданите преди, по време и след приключване на празничните и почивни дни.

Планирани са специализирани полицейски операции по време на празничните дни и проверки на питейните и увеселителни заведения съвместно с органите на „Пожарна безопасност и защита на населението“, РИОКОЗ и други компетентни институции по противодействие на престъпленията и нарушения свързани със съхранение и разпространение на акцизни стоки без акцизен бандерол, тютюневи изделия, за контрол на качеството на храните и напитките предлагани на потребителите.

Уточнени са местата на които ще се проведат празнични мероприятия на открито по случай настъпването на Новата 2019 г., като са предвидени допълнително полицейски сили за осигуряване спокойствието на празнуващите на открито и  опазването на обществения ред в района.

С цел недопускането  на извършване на тежки престъпления и нападения  над лица и обекти, съхраняващи или опериращи със значителни финансови средства - банки и небанкови финансови институции, търговски вериги, фирми, включително и такива, осъществяващи инкасова дейност и др., се провеждат срещи с отговорните лица, на които  се акцентира върху възможните рискове от престъпни посегателства, необходимостта от повишена бдителност и комуникация с полицейските структури и органи за своевременно реагиране при възникнала необходимост.

По време на Коледните празници е осигурено полицейско присъствие в районите, където ще се провеждат мероприятията, търговските центрове, районите на Коледни и Новогодишни базари, църкви, храмове, манастири, курортни комплекси и други.

За обезпечаване сигурността на обществените места в обслужваната територия са проведени срещи със собствениците и ползвателите на увеселителни заведения по отношение на техните задължения, свързани с охраната, сигналната и разяснителна дейност по отношение пропускателния режим в обектите, действията им при струпване на посетители пред тези обекти, недопускане превишаване на определения допустим капацитет на заведенията, поддържането в изправност на аварийните и други изходи.

При групови празненства с участието на деца са дадени необходимите  указания  на организаторите да се съобразят и да спазват разпоредбите на Закона за закрила на детето и Наредбата за закрила на децата на обществени места, като следва в срок до 24 часа преди мероприятието да уведомят Районното полицейско управление.

От органите на реда ще бъде завишен контролът при пренасянето, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие и боеприпаси. Същевременно се предприемат и мерки за недопускане продажба на пиротехнически изделия без издадени полицейски разрешения за търговия, в нестандартни опаковки или без упътване и сертификат за качество, като ежедневно по места ще бъдат извършени проверки по линия на контрола над общоопасните средства в тържища, пазари и търговските обекти за недопускане продажбата на пиротехнически изделия без издадени полицейски разрешения за търговия, както и в нарушение на изискванията за качество и тяхната безопасност. Там където се предвижда използването на фоерверки или други пиротехнически изделия в новогодишната нощ контрола ще се осъществи лично от инспекторите отговарящи пряко за контрола над общоопасните средства.

На територията на всички общински центрове по време на празненствата за Коледа и Нова година са осигурени допълнително полицейски сили, като в гр. Банско са командировани сили от ОДМВР-Благоевград и от Р.Гърция и Р.Румъния.

Във връзка с очакваното засилване на пътникопотока по основните пътни артерии, водещи към общинските центрове и ГКПП е създадена организация за подпомагане на пътното движение от служители на сектор „ПП” при ОДМВР-Благоевград. На  21.12.2018г. и  26.12.2018 г., 31.12.2018 г. и 01.01.2019 г., на територията на гл. път Е-79 и път II-19  по направление от и към ГКПП – Кулата и ГКПП- Илинден, дейността на служителите, работещи по контрол на пътното движение, ще бъде насочена основно към подпомагане и регулиране на движението по пътищата, както и към контрол над водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство. По време на останалите празнични и почивни дни дейността ще е насочена основно към контрол на скоростните режими, управление на МПС под въздействие на алкохол и от неправоспособни водачи.

Временна организация на движението, по ПП1 Е-79 и път II-19, ще бъде въведена за товарни автомобили над 12 тона, като движението им ще бъде спряно за времето от 16:00 часа до 20:00 часа на 21.12.2018г., от 10:00 часа до 16:00 часа на 22.12.2018г., от 14:00 часа до 20:00 часа на 26.12.2018г., от 10:00 часа до 16:00 часа на 28.12.2018г. и от 10:00 часа до 20:00 часа на 01.01.2019 година.

При рязко влошаване на метеорологичната и пътнотранспортна обстановка, внезапно появили се опасности за движението по пътищата и други, затрудняващи трафика, незабавно съвместно с Областно пътно управление - Благоевград ще бъде въвеждана временна организация на движението, за което своевременно ще бъде подавана информация до медиите.

Ръководството на ОДМВР – Благоевград  апелира към жителите и гостите на областта по време на празничните и почивни дни да  завишават бдителността си с цел  опазване на здравето, живота и имуществото им, като не оставят жилищата си за дълго време без надзор.

Да не допускат близки и познати да  произвеждат и употребяват самоделни взривни устройства и пиротехнически средства с неясен произход, особено внимание да се обърне на децата.

Да не позволяват на близките си или на лицата от компанията с която празнуват да управляват автомобилите си след употреба на алкохол.

При възникнали инциденти своевременно да се подава информация на тел. 112.

 

 

 

 

 

 

 

 

21 дек 2018

На пресконференция в ОДМВР-Благоевград бе дадена информация за криминогенната обстановка в областта и постигнатите резултати, както и за охранителните мерки през предстоящите празници и зимен сезон ​

 

На 19.12.2018г. от 10:00 часа в ОДМВР-Благоевград бе проведена пресконференция, свързана с дейността на дирекцията, на която основна тема бе криминогенната обстановка на територията на област Благоевград и постигнатите резултати. 

От директора старши комисар Николай Хаджиев и зам. директора комисар Димитър Кръстев бе предоставена статистика, според която регистрираните престъпления от началото на 2018г. до момента са 3 073 бр., като за същия период на 2017 година те са 3 545 броя. Спрямо постигнатите резултати в тази насока по процент разкриваемост  се оформя следната класация на районните управления, обслужващи областта, а именно: на първо място РУ-Банско, на второ – 02 РУ-Благоевград, на трето – РУ-Петрич, на четвърто – РУ-Разлог, на пето – РУ-Гоце Делчев, на шесто – РУ-Сандански и на седмо – 01 РУ-Благоевград. Бе отбелязано, че и седемте районни управления имат повишение в процента разкриваемост спрямо миналата година.  За месец ноември 2018 г. регистрираните престъпления са 261 бр. в сравнение за същия период през 2017г. техния брой е 310. За периода: престъпленията против собствеността са 76 бр., грабежи – 1 бр., кражби – 50 бр., измами – 9 бр., посегателства спрямо МПС – 2 бр., палежи – 9 бр., наркотици – 26 бр., умишлени убийства няма.

Старши комисар Хаджиев съобщи, че във връзка със студентския празник на 7 и 8 декември област Благоевград е посетена от около 10 000 студенти, като от ОДМВР-Благоевград са предприети всички необходими мерки за недопускане на инциденти и груби нарушения на обществения ред. Извършвани са засилени проверки на водачи на МПС за шофиране след употреба на алкохол и упойващи вещества.  Празничните дни са преминали без сериозни инциденти. Той подчерта също, че по повод откриването на зимния сезон в гр.Банско е създадена необходимата организация за охрана на обществения ред и провеждащите се мероприятия в гр.Банско, като ще бъдат командировани и допълнителни полицейски служители.  От 17 декември започнаха работа и съвместните екипи от български, гръцки и румънски полицаи, като тази практика е показала своите добри резултати и положителен отзвук сред чуждестранните туристи. Изтъкнати бяха и предприетите редица мерки за опазване на обществения ред и сигурността на гражданите и по време на предстоящите коледни и новогодишни празници. Старши комисар Хаджиев уведоми, че ще има засилено полицейско присъствие по пътищата с цел спазване от водачите на ЗДвП, като е създадена и добра комуникация с Областно пътно управление-Благоевград. Той апелира към гражданите в празничните дни да не оставят в домовете си големи парични суми, накити и ценности, да боравят внимателно с пиротехническите средства и по никакъв повод такива да не бъдат предоставяни на непълнолетни и малолетни лица.

 

20 дек 2018