МВР

ОД Благоевград

 

Новини

Двама мъже са задържани за наркотрафик през ГКПП Кулата

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Благоевград се води разследване по образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 354а, ал. 2, вр. ал. 1 и по чл. 242, ал. 2 от НК – придобиване, държане и разпространение на високорискови наркотични вещества и опит за пренасянето им през границата на страната.

 

На 20 март 2021 г., след постъпила оперативна информация, служители на ОДМВР - Благоевград спрели за проверка лек автомобил, пътуващ от България за Гърция през ГКПП Кулата. При претърсване на колата криминалистите открили във вътрешността на резервната гума в багажника два пакета, облепени с тиксо и завити в алуминиево фолио, с общо тегло 1873 грама. При извършен полеви тест съдържащото се в пакетите вещество е реагирало положително на хероин. Водачът на колата – 61-годишен жител на с. Тополница, община Петрич, е задържан на място, а в хода на разследването е установен и негов подбудител и помагач – 51-годишен мъж от Петрич. При извършено претърсване в дома му са открити и иззети електронна везна, метален уред за пресоване със следи от хероин и парична сума в размер на 5 400 евро.

 

С постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура – Благоевград двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа. Предстои внасянето в съда на искания за определяне на мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях. Двамата обвиняеми са криминално проявени и осъждани.

 

Разкриването на престъпното деяние е резултат от непрекъснатите съвместни действия, предприети от ОДМВР-Благоевград и прокуратурата за противодействие на производството, съхранението и разпространението на наркотични вещества в региона.

 

 


21 мар 2021

Временна организация на движението по време на Световната купа по ски Банско 2021

По повод провеждането на състезанията от Световната купа по ски Банско  2021, от ОДМВР-Благоевград са предприети всички необходими мерки за обезпечаване на сигурността по време на подготовката и провеждането на стартовете и съпътстващите ги мероприятия. Създадена е оптимална организация за осигуряване на охраната на спортните съоражения, маршрутите за придвижване и местата за настаняване на състезателите, официалните и длъжностните лица, гостите и посетителите.  С цел обезпечаване на сигурността и преминаването на мероприятието при добър обществен ред са проведени срещи с организаторите на спортните и съпътстващите мероприятия. Създадена е и необходимата организация за безопасността на движението на територията на РУ-Банско. За времето от 07:00 часа до 16:00 часа на 26, 27 и 28 февруари 2021 г., е въведена временна организация на движението на МПС и граждани от местността Мотиката до Бъндеришка поляна и местността Шилигарника, като същото ще се осъществява с пропуски, получени от организаторите на събитието. От служители на РЗИ-Благоевград и ОДМВР-Благоевград ще се съблюдава за стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

 

ОДМВР-Благоевград апелира за съобразяване със създадената организация и спазване на разпорежданията на контролните органи.

 


25 фев 2021

Приключи предварителната проверка за нарушаване на противоепидемичните мерки, разпоредена от директора на ОДМВР-Благоевград

Със заповед на директора на ОДМВР-Благоевград старши комисар Дойчин Дойчинов бе разпоредена незабавна проверка във връзка с получени данни за нарушаване на противоепидемичните мерки и заповедта на министъра на здравеопазването в местността Попина лъка, общ. Сандански. При нея са събрани данни за извършено тежко нарушение на служебната дисциплина от четирима държавни служители на Областна дирекция на МВР-Благоевград, за което е предвидено налагането на най-тежкото дисциплинарно наказание – уволнение.

Съобразно разпоредбите на Закона за МВР и подзаконовата нормативна база, със заповеди на ръководителя по чл.37 е разпоредено провеждането на дисциплинарни производства по чл.207 от ЗМВР срещу четиримата служители. В хода на дисциплинарните производства ще бъдат събрани всички необходими доказателства за установяването и ще бъдат извършени всички процедурни действия по доказване на дисциплинарното нарушение, за което е предвидено налагането на дисциплинарно наказание уволнение.

От РЗИ-Благоевград са изготвени покани към участвалите в събитието за съставяне на актове по Закона за здравето във връзка с нарушаване на противоепидемичните мерки.

                                                                        


19 фев 2021

852 МПС са проверени на територията на ОДМВР-Благоевград в хода операция за контрол на движението по пътищата

От 08 януари до 13 януари бе в ход операция за контрол на движението по пътищата проведена в цялата страна. На територията обслужвана от сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР-Благоевград полицейските служители осъществяваха засилен контрол с цел осигуряване безопасността на движението по пътищата, ограничаване предпоставките за настъпване на ПТП и нарушение на ЗДвП.

В хода на операцията проверени 852 МПС и 1009 лица.  При извършените проверки са установени петима неправоспособни водачи. Двама са управлявали МПС след употреба на наркотични вещества.  След употреба на алкохол с промили до 1,2 са констатирани двама и двама са шофирали с концентрация на алкохол в издишания въздух над 1,2 промила. Голям е броят на нарушенията свързани със скоростния режим – 323. Водачите неизползвали обезопасителни системи /колани и каски/ са 27. При полицейските проверки са констатирани 87 нарушения свързани с неспазване на пътни знаци и маркировки. Шофиращите без задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ са 11.

 

По ЗДвП са съставени 317 фиша и 88 АУАН.  Връчените електронни фишове са 101.

 


15 яну 2021

Полицейски служители на ОДМВР-Благоевград са отреагирали на 17 сигнала за наводнени къщи и свличания на земна маса на територията на областта. Оказана е помощ и са евакуирани шест човека

Директорът на ОДМВР-Благоевград старши комисар Дойчин Дойчинов лично инспектира по места създадената организация за обезпечаване на сигурността и безопасността на гражданите и през днешния ден

 

            Във връзка с усложнената метеорологична обстановка през вчерашния ден, свързана с валежи от дъжд и сняг на територията на област Благоевград в ОДМВР-Благоевград са получени 17 сигнала, на които полицейските служители са отреагирали. Служители на 02 РУ – Благоевград и сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Благоевград са се отзовали на сигнал за наводнени къщи в района на полигона в местността „Козлодуй“ в гр. Благоевград от навлязлата в дворовете им вода от река Струма. На място е пристигнал и екип на РСПБЗН – Благоевград, като са извършени спасителни действия и е оказана помощ на петима граждани, които са евакуирани.

След получен сигнал от РСПБЗН – Благоевград за оказване на съдействие на гражданин, намиращ се в постройка на втория бараж на река Струма, който отказва да бъде евакуиран на място са изпратени сформирани екипи от служители на 02 РУ – Благоевград, служители от сектор „Специални тактически действия“, служители на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Благоевград и два екипа на РСПБЗН – Благоевград. С помощта на плавателен съд тип лодка, от служители на сектор СТД при ОД МВР – Благоевград мъжът е изведен с цел запазване на живота му, като същият е задържан за срок до 24 часа на основание чл. 72, ал. 1, т. 3 от ЗМВР. След евакуирането на лицето от постройката му са евакуирани и намиращите се вътре животни. 

В обедните часове на деня, сигнал за свлачище на пътното платно в района на парк „Бачиново“ е обслужен от екип на 02 РУ – Благоевград и екип на сектор „Пътна полиция“, които отговаряха за безопасността на движение в района.

Свлачище на път  II-19 на 3 км. от с. Буково наложи екип на „Пътна полиция“ да спре движението на ППС и да създаде организация за пренасочване на водачите през местността „Попови ливади“. Полицейски екип от „Охранителна полиция“ при РУ – Гоце Делчев патрулираше на разклона за с. Господинци, като съдействаше и насочваше водачите през обходни маршрути.

Скъсани диги и преливането на река Места станаха причина пътя гр. Хаджидимово – с. Блатска да пропадне на две места. Движението по него бе спряно, а безопасността на място се обезпечаваше от полицейски служители на РУ – Гоце Делчев. Движението на път III-197 гр. Гоце Делчев – гр. Доспат в района на с. Осина също бе спряно от образувано свлачище.

Вследствие на обилните валежи от дъжд възникна свлачище на пътя за с. Смолево, община Якоруда на около 100 м. от кръстовището с път II-84. Разкъсан бе участък от пътното платно. Незабавно са изпратени два екипа полицейски служители от Участък – Якоруда, които на място са обезопасили участъка и са оказали съдействие на служителите на община Якоруда. Установен е обходен маршрут от с. Смолево през с. Бел камен, с. Конарско, гр. Якоруда.

      Срутени камъни от скат между селата Смолево и с. Черна Места станаха причина скална маса да падне и блъсне влаковата композиция на влака от с. Добринище за гр. Септември. В резултат на удара вагон е дерайлирал и движението е спряно. Изпратен е екип от двама полицейски служители, които са установили причините и са обезопасили мястото. Оказано е съдействие на служителите на БДЖ – поделение Пловдив. С тежка техника, трасето е почистено и движението е възстановено.

      Изцяло преустановено беше движението за гр. Гоце Делчев поради свличане на земна маса на път II 19 между селата Буково и Господинци.

Река Струма преля в района на селата Струма и Лебница и заля два броя оранжерии. Преливане на река Склавска в района на с. Ново Делчево стана причина за заливане на селскостопански имоти.

Свлачище между селата Хърсово и Враня частично затвори междуселски път. На място е изпратен полицейски патрул за регулиране на пътното движение.

            Опасност от преливане на река Струма в района с. Струмяни и застрашаване на локален газопровод за оранжерии в гр. Кресна наложи изпращането на полицейски служители. Дигата е укрепена, но периодичното наблюдение на опасния участък от служители на ОДМВР – Благоевград продължава.

            При инцидентите няма пострадали хора. Нанесени са материални щети.

През днешния ден служителите на ОДМВР-Благоевград продължават дейността си по обезпечаване на сигурността и безопасността на гражданите, като създадената организация по места се инспектира лично от директора на дирекцията старши комисар Дойчин Дойчинов.

 


13 яну 2021