МВР

ОД Благоевград

 

Новини

Криминалисти на ОД МВР Благоевград разбиха канал за трафик на наркотици към Гърция

 

Специализираната полицейска операция по противодействие на наркотрафика е осъществена вчера от  служители на сектор ПКП при ОДМВР-Благоевград. На ГКПП Кулата - Промахон на изходното трасе за Р.Гърция, те извършили проверка на лек автомобил „Ауди“, управляван от 40-годишен мъж от Петрич. В колата пътувал и негов 47-годишен съгражданин. В хода на полицейските действия са намерени два пакета с общо 186 г кафяво прахообразно вещество, реагирало положително на хероин при направения полеви наркотест. Последвало задържането на двамата мъже. В хода на операцията са извършени претърсвания и изземвания в стопански постройки в землището на Петрич, собственост на 59 – годишен местен жител. Там са открити и иззети близо 1 040 грама суха тревиста маса, реагираща положително на канабис.

 

Мъжът и друг негов съгражданин – на 48 години, са задържани като съпричастни към  случая.

 

Образувано е досъдебно производство и работата по документирането на случая продължава под ръководството на Окръжна прокуратура-Благоевград.

05 сеп 2019

Пресконференция във връзка с криминогенната обстановка в областта и постигнатите резултати, както и предприетите охранителни мерки във връзка с началото на новата учебна 2019 /2020 година бе проведена в ОДМВР-Благоевград

      На пресконференция в ОДМВР-Благоевград от комисар Антон Доклев-ВПД  н-к отдел ОП при ОДМВР-Благоевград бе предоставена информация за криминогенната обстановка в областта и постигнатите резултати на дирекцията, създадената организация  за обезпечаването на сигурността на гражданите и безопасността на движението през почивните дни, както и предприетите  охранителни мерки във връзка с началото на новата учебна 2019 /2020 година.. От Вержиния Лазарова - инспектор Борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в сектор "ПКП" при ОДМВР-Благоевград бяха оповестени подробности за работата на полицейските служители в училищата.

Според предоставената статистика за месец август регистрираните престъпления са 220 бр., спрямо 238 бр. за месец юли, като разкрити за август са 62 броя, спрямо 69 бр. за месец юли. През изминалия месец е регистриран един грабеж, който е разкрит. Кражбите са 52 бр., 16 от които са разкрити. Броят на измамите е 3 бр., като е разкрита една. Регистрирани са 19 бр. престъпления свързани с наркотични вещества, от които полицейските служители са разкрили 5 броя. Посегателствата спрямо МПС са 3 бр., а палежите 11.

С най-голяма разкриваемост на престъпленията е  РУ-Разлог -45% разкриваемост следвано от 01 РУ-Благоевград – 38,46%, РУ-Петрич -37,93%, 02 РУ- Благоевград – 35,71%, РУ-Сандански – 30,77%, РУ-Гоце Делчев – 18,6% и РУ-Банско – 11,11%.

Комисар Доклев съобщи, че през изминалия месец на територията обслужвана от ОДМВР-Благоевград са проведени 56 СПО, при които са иззети: 1 742 килограма зелена листна маса канабис, 1,180 килограма марихуана, 1 037 стръка канабис, 160 грама амфетамин, 0,5 грама хероин и 0,5 грама кокаин, като са задържани 19 лица. Той подчерта също, че продължават и съвместните специализирани полицейски операции със служители на Дирекция „Жандармерия“, по време на които за периода са иззети: 0,21 грама амфетамин,  около 24,88 грама канабис, 21 бр. тревисти растения канабис с общо тегло 10 килограма и електронна везна. Задържани са 29 лица. Той подчерта, че за спокойствието на гражданите, от старши комисар Дойчин Дойчинов – директор на областната дирекция, е разпоредена нова разтановка на силите и средствата, която включва допълнителни полицейски патрули, както и патрули със служебни кучета за охрана в централните градски части на общинските центрове, а също така и в парковете и градските градинки, които са предпочитано място за разходка.

На пресконференцията бяха съобщени статистически данни свързани с пътнотранспортния травматизъм, според които през месец август на територията на областта са възникнали 36 бр. ПТП, които са с 16 бр. повече от месец юли, като ранени са 46 участници в движението за изминалия месец – 11 повече от тези през  месец юли. Загинал през август е един човек. За допуснати нарушения по ЗДвП и КЗ са съставени 849 акта, 2 322 фиша и 1 107 електронни фиша.                                      

Във връзка с очаквания интензивен трафик от автомобили преди и по време на предстоящите почивни дни в посока Р.Гърция от комисар Доклев бе оповестена създадената организация на движение, която включва забрана на движението на товарни автомобили, превозващи товари с допустима маса над 12 тона по републиканската пътна мрежа в областта, както следва:

На 05.09. /четвъртък/ - за времето от 16:00 ч. до 20:00 ч. за пътуващите от гр.София в посока ГКПП Кулата и обратно.

На 07.09.2019г. /събота/ - за времето от 10:00 ч. до 14:00 ч. за пътуващите от гр.Благоевград в посока ГКПП „Кулата“.

На 08.09.2019г. /неделя/ - за времето от 14:00 ч. до 20:00 ч. за пътуващите от гр.София в посока ГКПП „Кулата“ и обратно.

С цел облекчаване на пътнико-потока през ГКПП „Кулата“ комисар Доклев призова пътуващите за Р.Гърция по време на предстоящите почивни дни да използват за преминаване ГКПП „Илинден“.                                                       

„Засилено полицейско присъствие е предвидено още от първия учебен ден в районите на учебните заведения, като цивилни и униформени полицаи ще следят за недопускане  на инциденти и нарушения на обществения ред. Предприети са и всички необходими мерки за опазване на обществения ред и осигуряване на безопасността на движението.“                                         - каза комисар Доклев и допълни, че от 01.09.2019г. стартира традиционната акция на полицията „Децата  тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, като седмицата от 23 септември  до 29 септември е „Седмица за превенция на пътната безопасност“.

От Вержиния Лазарова - инспектор Борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в сектор "ПКП" при ОДМВР-Благоевград бяха оповестени подробности за работата на полицейските служители в училищата. Тя подчерта, че основните програми, по които  МВР и училищата ще си сътрудничат  през новата 2019/2020 година по линия на превенцията са: „Работа на полицията в училищата“ и „Детско полицейско управление“.  Целта и на двете програми е да се опази живота и здравето  на децата, техните права, да се формират умения за правилно поведение в различни ситуации, нетърпимост към престъпните посегателства и да се намалят престъпленията и противообществените прояви, извършени от деца и срещу деца. „Тези програми са мощен механизъм за ранна превенция на подрастващите и намира добър прием от страна на  родители,  училищни власти и обществото, като през предстоящата учебна година инспекторите ДПС съвместно с други полицейски служители, съгласно утвърдени графици и при необходимост ще провеждат беседи по училищата по различни теми.“ – каза инспектор Лазарова. Тя допълни, че  през последните години се наложило осъществяване на добър обмен на информация между училищните ръководства и ИДПС с цел своевременна намеса и предотвратяване на извършвани противообществени прояви и други престъпления. Преди началото на учебната година ще бъдат проведени срещи с Регионалното управление на образованието, с директорите на училища и детски градини, на които ще се обсъдят  всички мерки за по-бърза реакция на МВР при възникнала необходимост, а през цялата учебна година е предвидено да има проверки в питейните и увеселителни заведения. Онова, за което ще се следи е дали се спазва Законът за закрила на детето и най-вече спазва ли се забраната за недопускане на непълнолетни и малолетни на такива места след 22 часа без придружители, както и продават ли им се тютюневи изделия и алкохол.    Приоритет в работата полицейските служители по линия на детската престъпност ще бъде превенцията за една успешна и безопасна година.                       

 

04 сеп 2019

Предстои честване на седмицата на пожарната безопасност

                В периода от 09 до 13 септември 2019 г. предстои традиционното провеждане на „Седмица на пожарната безопасност” и честването на професионалния празник на служителите от ГДПБЗН – МВР – 14 септември. Mероприятията по повод „Седмица на пожарната безопасност”, са планирани и са пряко насочени към повишаване културата и информираността на населението в областта на пожарната безопасност и защитата на населението, издигане престижа на професията и доверието на хората и популяризиране на всички дейности, осъществявани от ГДПБЗН – МВР.

Във всички териториални звена на РДПБЗН – Благоевград се откриват временни приемни за граждани с открити телефони и ще се проведат дни на отворените врати. Предвидено е провеждането на демонстрации на професионалните способности на пожарникарите и спасителите за адекватна реакция при справянето с последиците от пожари, природни и предизвикани от човека бедствия.

Планираните мероприятия по градове може да видите ТУК

04 сеп 2019

Практически препоръки за безопасност на пътя – учебна 2019/2020 година

ЗА УЧЕНИЦИ

Научи се да се пазиш сам!

ДО УЧИЛИЩЕ ПЕША

         Избери с родителите си най-безопасния и кратък маршрут до училище.

         Припомни си правилата за пешеходци.

         Винаги:

         пресичай на зелено;

         се движи по тротоара;

         използвай подлезите и надлезите за пешеходци;

         върви по банкета, отляво, срещу автомобилното движение.

         Бъди видим! Убеди се, че шофьорите са те видели!

         Използвай светлоотразителна жилетка или светлоотразителни елементи, закрепени за облеклото или раницата.

         Дори да закъсняваш за училище, спазвай правилата за движение, за да не станеш жертва на катастрофа.

         На опасно или натоварено кръстовище пресечи с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.

         С родителите си набележи към кого може и трябва да се обърнеш за помощ. Запамети номера му в телефона си.

ДО УЧИЛИЩЕ С ВЕЛОСИПЕД

         Заедно с родителите си провери изправността на колелото.

         Изберете заедно най-безопасния маршрут до училище.

         Преговорете заедно основните правила за движение на велосипедистите.

ПОМНИ, ЧЕ:

         велосипедът е пътно превозно средство, а

         велосипедистът е водач и за него също важат правилата за движение;

         до 12-годишна възраст велосипедистът трябва да се движи по троатара, а на платното за движение може да управлява колело само с придружител, навършил 16 години;

         навършилият 12 години велосипедист трябва да се движи възможно най-вдясно на платното за движение;

         велосипедистът трябва да укаже с ръка накъде ще завие или ако иска да спре, но задължително трябва да се убеди, че не го застрашава друго превозно средство.

         Винаги носи светлоотразителна жилетка и други светлоотразителни елементи, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.

         Дори да закъсняваш, не преминавай на червено на светофара, защото лесно може да причиниш катастрофа и да пострадаш в нея.

         ПОМНИ, че при катастрофа трябва да позвъниш на родителите си, за да подадат те сигнал в полицията на телефон 112, или сам да направиш това.

ЗА РОДИТЕЛИ

ПОМНИ!

Децата не са възрастни.

Безопасността на твоето дете е най-важна.

Детето е уязвимо, когато е само на пътя.

АКО ИМАШ ПЪРВОКЛАСНИК

         Преди началото на учебната година уточнете заедно най-безопасния и кратък маршрут до училище.

         Заедно преминете няколко пъти по маршрута.

         Завършете прехода с тест дали пътят е запомнен.

         В началото и в края на учебния ден се погрижи лично или чрез друг възрастен роднина или близък да изпратиш и посрещнеш дето си до/от училищния вход.

         Винаги разговаряй с детето за правилата за безопасно поведение на пътя.

         Винаги бъди за пример! Не прави компромиси на пешеходната пътека, когато светофарът свети червено.

         При възможност купи светлоотразителна жилетка или светлоотразителни елементи и ги закрепи за облеклото или ученическата раница на детето.

         ПРЕДВАРИТЕЛНО се разберете към кого може и трябва да се обърне за помощ детето, ако не си наблизо. Запаметете в телефона му номерàта на хората, на които може да се довери.

АКО ВОЗИШ ДЕТЕТО ДО УЧИЛИЩЕ

         Провери изправността на използваната обезопасителна система за деца.

         Използвай обезопасителната система за деца дори училището да е близо и да мислиш, че няма нужда от това. Инцидентите се случват за миг, който може да коства живота или здравето на собственото ти дете.

         Докато пътувате, обсъждайте поведението на останалите участници в движението.

         Бъди за пример! Не прави компромиси, нарушавайки правилата на пътя.

АКО ДЕТЕТО ХОДИ САМÒ ДО УЧИЛИЩЕ

         Припомнете си заедно най-безопасния и кратък маршрут до училище.

         Припомнете си заедно правилата за движение на пешеходците:

         Настоявай на светофара детето винаги да пресича на зелено.

         Насърчавай го винаги да се движи по тротоара и да използва подлезите и надлезите за пешеходци.

         Обърни внимание на детето, че при движение по банкета пешеходецът трябва да е отляво, срещу автомобилното движение.

         Настоявай убедително, че дори да закъснява за училище, детето трябва да спазва правилата на пътя, за да не попадне в катастрофа.

         Препоръчай на детето на натоварено кръстовище да пресича с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.

         Актуализирай списъка на хората, към които може и трябва детето да се обърне за помощ, ако настъпи пътен инцидент. Предложи му да запамети в телефона си номерàта на хората, на които може да се довери.

АКО ДЕТЕТО СЕ ДВИЖИ ДО УЧИЛИЩЕ С ВЕЛОСИПЕД

ЗАЕДНО

         Проверете техническата изправност на колелото.

         Изберете най-безопасния маршрут до училище.

         Преговорете основните правила за движение на велосипедистите. Припомни, че:

         велосипедът е пътно превозно средство, а

         велосипедистът е водач и за него важат правилата за движение за превозните средства;

         до 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по тротоара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години;

         когато са навършили 12 години, децата трябва да карат колелото си възможно най-вдясно на платното за движение;

         за да предприемат маневра или да спрат, трябва да укажат с ръка посоката и задължително да се убедят, че не ги застрашава друго превозно средство.

         Обсъждай с детето си случки, свързани с пътни инциденти с велосипедисти и последиците от тях.

         Настоявай детето винаги да носи светлоотразителна жилетка и други светлоотразителни елементи, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.

         НАПОМНЯЙ на детето, че при пътен инцидент трябва незабавно да ти позвъни, за да подадеш сигнал в полицията на телефон 112, или да направи това самò.

ЗА ВОДАЧИ

ВАЖНО!

Децата са част от движението на пътя и още се учат да се пазят сами.

ПРИ ДВИЖЕНИЕ ПОКРАЙ ДЕТСКО ИЛИ УЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ

         Винаги спазвай ограниченията. Те са, за да предпазят всички пътен инцидент.

         Винаги  бъди в готовност да спреш. Обикновено децата се движат на групи, но нерядко някое от тях изостава, а после бърза да настигне другите и забравя, че е на пътя и че там има други правила. 

         Винаги помни, че децата не са възрастни. Тяхното поведение не е логично и не е адекватно.

         Никога не спирай върху пешеходната пътека. Това кара децата да търсят друго място за пресичане на пътното платно и се оказват в риск от катастрофа.

 

 

ПРИ ДВИЖЕНИЕ ПОКРАЙ СПИРКА НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ В БЛИЗОСТ ДО УЧИЛИЩЕ

         Винаги се движи с по-ниска скорост от разрешената. Децата се движат към или стоят на спирките на групи и разговарят, без да забелязват, че са слезли от тротоара и са опасно близо до автомобилния поток.

         Винаги  имай готовност да спреш. Децата рязко променят решенията си и изненадващо сменят посоката си на движение тичешком. В тези ситуации те не помнят правилата за безопасно поведение. 

         Винаги давай предимство на децата, които пресичат на пешеходна пътека. Ако зад теб има друг автомобил, подай разбираем за водача му знак, че също трябва да спре и да изчака преминаването на децата.   

         Винаги бъди толерантен към деца-велосипедисти. Никога не забравяй, че те нямат напълно изградени навици и може внезапно да предприемат маневра, без да подадат сигнал с ръка.

         Ако забележиш неправилно или рисково поведение, спри и обясни на детето до какви последици може да се стигне.

ПРИ КАТАСТРОФА НА ПЪТЯ ПОДАЙ СИГНАЛ НА ТЕЛЕФОН 112.

 

 

 

03 сеп 2019