МВР

ОД Габрово

 

Новини

Различни наркотични вещества са иззети при полицейска акция за противодействие на притежанието и разпространението на наркотици в Габрово

При операцията, проведена от криминалисти от ОДМВР-Габрово под наблюдението на прокуратурата, са задържани петима души

Полицейските действия започнали в ранните часове на 7 април. В хода на операцията, криминалисти предприели претърсване в три апартамента в града. В едно от жилищата са открити  над 110 грама метамфетамин, близо 16 грама хероин, таблетки екстази, както и различни препарати, ползвани за прекурсори. Собственикът  - 44-годишен криминално проявен, е задържан за срок до 72 часа,  повдигнато му е обвинение за държане на наркотични вещества с цел разпространение. С полицейска мярка са били задържани и засечените в апартамента мъж на 38 години и 19-годишна. По случая са започнати две досъдебни производства по чл.354а и 354в от НК. В рамките на операцията, за срок до 24 часа, са задържани още двама, на 37 г. и на 35 г., след като от жилищата им са иззети канабис и амфетамин. Спрямо тях са образувани бързи производство от чл.354а от НК. Работата на разследващите продължава под наблюдението на прокуратурата.


09 апр 2021

Криминалисти от РУ-Дряново разкриха миниоранжерия, изградена в къща в с. Косарка

Иззети са голямо количество канабис и таблетки екстази; операцията е проведена под надзора на прокуратурата

Вчера, в условията на неотложност, криминалисти на РУ-Дряново предприемат  претърсване на къща  в село Косарка, обитавана от 53- годишен нидерландски гражданин и 54 –годишна негова сънародничка. В рамките на процесуално-следствените действия е установено, че една от стаите на дома била приспособена и оборудвана за оранжерия за отглеждане на канабис. Иззети са рефлекторна лампа, два вентилатора, електронен термометър и други вещи, способствали за отглежданите канабисови растения. Иззети са и 15 растения, като отделената листна маса е с тегло 1118 грама, близо 400 г суха зелена листна маса, дали характерната индексация за канабис при наркотеста, таблетки екстази.

Двамата чужди граждани са задържани по реда на ЗМВР за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл.354а ал.3 и ал.354в от НК, а работата по документирането му продължава под наблюдението на прокуратурата.

01 апр 2021

Специализирана полицейска операция, насочена към спазване разпоредбите на Закона за гражданската регистрация и пресичане на нарушения, свързани с адресните регистрации, се проведе на територията на област Габрово във връзка с предстоящите избори

Полицейската акция се проведе на 25 март, като в нея се включиха служители от ЗЖУ-Плевен и ОДМВР-Габрово, като превантивната дейност беше насочена към предотвратяване и разкриване на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, във връзка с изборите за Народно събрание на 4 април, противодействие на нелегалната миграция, опазване на обществения ред, противодействие на битовата престъпност и контрол на пътното движение.

Общо констатираните нарушения са 68, за които са съставени 41 акта и са наложени 27 глоби с фиш. В хода на полицейската операция е извършена проверка на общо 287 лица, 199, МПС и 66 частни адреса, паркове и кооперативни пазари, като са констатирани 22 нарушения на Закона за гражданската регистрация, 8 нарушения на Закона за българските лични документи, за които са съставени актове, 38 са общо нарушенията на Закона за движение по пътищата.

Информация за констатираните нарушения по Закона за гражданската регистрация се подава в съответната общинска администрация.


26 мар 2021

Създадена е организация за ускорено издаване на лични карти в дните до изборите и издаване на съответните удостоверения

Звената „Български документи за самоличност“ при СДВР и ОДМВР ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за Народно събрание

Служителите ще работят и на 04 април 2021 г. от 08.30 до 19.30 часа

Предприети са действия с цел българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

В седмицата преди 04 април 2021 г., когато ще се проведат изборите за Народно събрание, Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:

 1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;

 2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 02 април 2021 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

 1. Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР за дните от 30 март 2021 г. до 03 април 2021 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 04 април 2021 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч. В случай, че работното време на съответното звено БДС е различно, удостоверенията ще се издават в рамките на работното време на звеното, като задължително ще се спазва периодът на 03.04.2021 г. (събота) и на

 1. г. (неделя). Информация за работното време на всяко звено БДС е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на граждани по линия на документи за самоличност и на интернет страницата на СДВР и ОДМВР.

 1. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

 2. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на

  лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

 

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 04 АПРИЛ 2021 Г.

 


25 мар 2021

Във връзка с изтичащия голям брой документи за самоличност през 2021г. сектор Български документи за самоличност напомня:

Жителите на Габрово  и областта, които имат постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР – Габрово, имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи – лична карта, паспорт или СУМПС във всяко едно от 3-те звена на сектор БДС с обикновена услуга /до 30 дни / -  РУ-Севлиевo , РУ - Дряново и РУ-Трявна без значение от постоянния  адрес. Единствено, за  експресна и бърза  услуга, заявленията се подават  задължително в звеното на ОДМВР Габрово, на ул. „Орловска“  №50  

Заявления за издаване на СУМПС могат да се подават в районните управления само с обикновена услуга в случай на:

Подмяна поради изтичане на срока на валидност, подмяна при вече изтекъл срок на валидност, издаване на дубликат при повреждане, унищожаване или изгубване, подмяна при промяна в данните на водача, отнасящи се до смяна на фамилия или транслитерация.

 За издаване на лична карта и/или паспорт с обикновена услуга, притежателите на валидно удостоверение за квалифициран електронен подпис, издаден в Република България и съдържащ данни за ЕГН на лицето, могат да се възползват от услугата чрез    „Портал  за  електронни  административни  услуги  на   Министерството  на  вътрешните работи“, достъпен на интернет адрес: https://e-uslugi.mvr.bg .

 

Във връзка с прилагането на Регламент (ЕС) № 267 от 16.02.2021 г. на Европейския парламент и на Съвета за определяне на специални и временни мерки с оглед продължаващата криза във връзка с COVID-19 , срокът  на валидност на свидетелствата за управление на МПС (СУМПС), който е изтекъл или ще изтече между 01.09.2020 и 30.06.2021г. се удължава с 10 месеца, считано от дата на изтичане срока на валидност, посочен на всяко СУМПС.  Например: СУМПС, което има срок за валидност до 30.06.2021 г. срокът на валидност се удължава с 10 месеца до 30.04.2022 г.


05 мар 2021

В сградата на ОДМВР-Габрово се проведе брифинг във връзка с провеждането на тържествата по случай Националния празник на България – Трети март.

Старши комисар Борислав Муеров, директор на ОДМВР-Габрово,  представи следната временна промяна в организацията на движението на МПС:

От 22.00 ч. на 02.03.2021 г. до 17.00ч. на 03.03.2021 г. ще бъде спряно транзитното преминаване на всички видове МПС през прохода Шипка. Ще се пропускат само автобуси от междуградския автобусен транспорт от редовни пътнически линии, движещ се по утвърден маршрут.

На 3 март автомобилите ще се движат еднопосочно в посока от Габрово за връх Шипка за времето от 05.30 ч. до 13.00 ч., като ще бъдат допускани само автомобили, превозващи участници и гости. От 13.00 ч. до около 17.00 ч. автомобилите ще се движат еднопосочно от връх Шипка към гр. Габрово.

Паркирането на МПС ще се организира от органите на МВР  по следния ред:

 • Автобуси – паркират на хеликоптерната площадка зад х-л „Шипка“.

 • Микробуси – паркират на малкия паркинг зад х-л „Шипка“.

 • Леки автомобили – паркират по пътя от връх Шипка ( от базата на Областно пътно управление-Габрово) към гр. Габрово.

 

Транзитният поток ще бъде пренасочен през прохода на Републиката, както следва:

 • Посока север-юг – Русе-В.Търново-Дебелец-Проход на Републиката-Гурково (Казанлък, Стара Загора, Бургас)

 • Посока юг-север – Гурково- Проход на Републиката-Дебелец (В. Търново, Русе)

 • Местното движение и идващите от север и северозапад МПС ще бъдат пренасочвани по маршрут Габрово-Трявна-с. Белица-с. Вонеща вода-Проход на Републиката и обратно.

 

Мероприятия в гр. Габрово на 03.03.2021 г.:

1.Панихида в памет на загиналите за Освобождението – в 09.30ч. в храм „Успение на Пресвета Богородица“

2.Тържествено издигане на националното знаме . в 10.00ч. на пл. „Възраждане“.


02 мар 2021