МВР

ОД Габрово

 

Новини

Криминалисти от ОДМВР – Габрово активно съдействаха на колегите си от областната дирекция на МВР в Пловдив при намирането и изземането на близо 5 килограма хероин и един килограм кокаин

Спецакцията е проведена под ръководството на Окръжна прокуратура – Пловдив и с активното съдействие на ОДМВР – Габрово

Високорискови наркотични вещества в особено големи размери са иззети при спецакция на служители на отдел “Криминална полиция” при пловдивската дирекция на МВР, проведена под наблюдението на Окръжна прокуратура – Пловдив и в тясно взаимодействие с колегите им от Габрово. На 19 август т.г. на адрес в квартал “Столипиново” в Пловдив служители на  отдел “Криминална полиция” и сектор “Специализирани полицейски сили” при ОДМВР-Пловдив задържат в момент на наркосделка 48-годишен турски гражданин и две жени, на 24 и 37 години. При процесуално-следствените действия тогава са иззети общо 257,6 грама хероин, над 0,4 грама кокаин, електронна везна и мобилни телефони. В хода на образуваното досъдебно производство тримата са задържани за срок до 72 часа с постановление на окръжен прокурор и привлечени като обвиняеми за престъпление по чл. 354а, ал. 1 от НК. При продължилите по случая оперативни действия и анализ на събраната информация криминалистите установяват, че 48-годишният чужденец е придобил наркотичните вещества от 63-годишен жител на габровското село Гергини. След съгласуване с прокуратурата, данните за него са  подадени в ОДМВР – Габрово, от където незабавно сформиран екип се насочва към населеното място. В рамките на минути служителите локализират къщата на мъжа и го залавят  пред нея при потеглянето му с лек автомобил “Мерцедес”, в който е открит пакет с около килограм кокаин. Допълнително в двора на имота са намерени закопани общо 18 пресовки, реагирали на хероин с тегло около 4,7 кг, а в къщата – незаконно притежавани ловна пушка и 100 патрона. По време на беседите с него, задържаният признава пред разследващите, че се е подготвял да се освободи от всички намерени веществени доказателства.  Според справка в регистрите на МВР 63-годишиният мъж няма криминалистически регистрации в България,  по данни на разследващите, той е изтърпял ефективна присъда лишаване от свобода в Турция, след като през 2014 г. местните власти го заловили на граничен пункт с килограм хероин.
Към момента той е задържан с постановление на Окръжна прокуратура – Пловдив и предстои в понеделник да бъде внесено искане в съда за вземане на постоянна мярка „задържане под стража”. За извършеното престъпление в случая законът предвижда наказание от 5 до 15 години затвор и глоба от 20 до 100 хиляди лева”. 

Данни от успешната реализация бяха оповестени от директора  на ОДМВР-Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев, заместника му - комисар Димитър Събчев, зам.-директора на ОДМВР – Габрово комисар Цветан Петков, заместник-окръжните прокурори Галин Гавраилов и Галина Андреева-Минчева и наблюдаващия делото прокурор Марин Пелтеков. Представителите на прокуратурата определиха като изключително прецизна и професионална работата на служителите от пловдивския отдел “Криминална полиция” и дадоха висока оценка за бързата и адекватна реакция на колегите им от Габрово, в резултат на което е постигната успешната реализация.

DSCN2129DSCN2142DSCN2148DSCN2153DSCN2179

23 авг 2019

Повдигнато е обвинение на мъжа, задържан вчера в Габрово

С постановление на Окръжна прокуратура мярката му за задържане е удължена до 72 часа, предстои днес да бъде внесено в съда искане за постоянното му задържане под стража

Днес прокуратурата в Габрово повдигна обвинение на мъжа, който вчера часове наред заплашваше да отнеме живота си като скочи от мост. С усилията на екипи от полицията, пожарната, Спешна помощ и на психолози от МВР, намерението му бе предотвратено. Мъжът е криминално проявен и има осъдителна присъда, съобщи на брифинг директорът на ОДМВР Габрово ст. комисар Борислав Муеров. Той припомни, че животът на 31-годишния е спасен след близо три часа беседи, като в последния момент са предприети действия по извеждането му от рисковата зона – външната част на парапета на виадукта над р. Янтра. Директорът на ОДМВР-Габрово обясни, че впоследствие, в района под моста, е открито тяло на дете. Първоначалната версия на мъжа беше, че детето е паднало само. След проведените оперативно-издирвателни действия и оглед на местопрестъплението, мъжът е направил самопризнания и е задържан. Дейностите  по случая дотук са документирани, назначени са експертизи, заяви Муеров и допълни, че задържаният е криминално проявен за кражба и за средна телесна повреда, за което е излежал осъдителна присъда от 8 месеца. Той поясни,че на 27 юни жената, с която мъжът е живеел на семейни начала, е била обявена за издирване. „Предприети са действия в рамките на общодържавното издирване и е установен контакт с жената. В разговор с разследващите тя е споделила, че не е искала никой да знае къде се намира и не е подавала сигнали в полицията“. Прокурор Надежда Желева от Окръжна прокуратура – Габрово допълни, че майката на хвърленото от моста дете се е страхувала да подаде сигнал срещу мъжа, тъй като е била заплашвана. По думите й  проверки са извършени освен на местопроизшествието, на мястото, където е намерено тялото на детето, също в жилището, в което е живеело семейството. „Към момента имаме достатъчно събрани доказателства, които късно снощи послужиха за привличане на мъжа като обвиняем и то с изключително тежка квалификация на извършеното престъпление. Става въпрос за бащата, който умишлено и по мъчителен за собственото си дете начин го е умъртвил, като го е  хвърлил умишлено от висок мост“, обясни тя. Окръжният прокурор уточни, че късно снощи са били проведени разпити на майката на детето и на обвиняемия. „Бяха направени пълни признания от обвиняемия, биологичен баща на детето. Към настоящия момент той е с прокурорско задържане до внасяне на искането за взимане на постоянна мярка, което ще бъде направено днес“, посочи Желева. Действията по разследването продължават.

04 юли 2019

Неутрализирана оранжерия за канабис в село Яворец

Действията са осъществени от служители на сектор „Наркотици“ – ГДНП и колегите им от Габрово

При специализирана полицейска операция, проведена вчера на територията на с. Яворец, общ. Габрово, е разкрита оранжерия за канабис. Акцията е осъществена от служители от сектор “Наркотици“- ГДНП и колегите им от ОДМВР-Габрово, под ръководството на прокуратурата. В хода на предприетите процесуално-следствени действия в къща в селото, криминалистите открили на втория етаж  напълно изградена и оборудвана оранжерия за отглеждане на канабис, в работен режим. Помещението било „обзаведено“ със съвременна технология за отглеждането на наркотичното растение - въздуховоди, голямо количество осветителни тела, трансформатори, влагоабсорбатори, специално монтирана система за въглероден двуокис и перхидрол. В него са намерени 293 растения канабис, установени и задържани на място са трима мъже от Габрово – на 42 и двама на 47 години.

След 24-часовото им задържане, Районна прокуратура – Габрово е повдигнала обвинение за престъпление по чл. 354в ал.1 от НК на 42-годишния габровец. По случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава под надзора на Районната прокуратура.

27 юни 2019

22 септември - Ден на Независимостта на България

Превантивни мерки за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм

С цел осигуряване безпроблемно провеждане на Националния празник Независимостта на България (22 септември) и свързаните с него почивни дни, в изпълнение на превантивните кампании на отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“ – МВР за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм, на територията на Областна дирекция на МВР - Габрово ще се осъществят съвместни специализирани полицейски операции, с цел недопускане управлението на моторни превозни средства от неправоспособни и/или от водачи, употребили алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози. Плануваните полицейски мероприятия имат за задачи да противодействат на престъпността, охрана на обществения ред и сигурност, засилен контрол на движението по пътната мрежа на територията на област Габрово и извън нея.

Очаква се интензивно движение на моторни превозни средства и на граждани, поради което полицейското присъствие ще бъде засилено. Съгласно Заповед № РД-11-1212/29.11.2018 г. на Агенция „Пътна инфраструктура“ за ограничаване движението на моторни превозни средства с технически допустима маса над 12 тона за превоз на товари, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, движението автомагистралите и по път I-4 в участъка п.в. Коритна - Велико Търново – Шумен в двете посоки ще бъде ограничено, както следва:

- на 20 септември 2019 година от 16:00 до 20:00 часа и

- на 23 септември 2019 година от 14:00 до 20:00 часа.

Възможни са временни затруднения в движението на моторни превозни средства и на граждани по направленията към граничните контролно-пропускателни пунктове на 20 септември и по направленията от тях към вътрешността на страната на 23 септември, поради което следва стриктно да се изпълняват разпорежданията на служителите на МВР.

Ръководството на ОДМВР – Габрово призовава гражданите и гостите на града да не нарушават обществения ред и правилата за движение по пътищата!

18 сеп 2019

Животът е с предимство!

Съвместна инициатива в рамките на Европейската седмица на мобилността

На 20 септември за времето от 16:30 до 19:30 часа на площад „Възраждане“ Областна администрация – Габрово и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ организират събитие под надслов „ЖИВОТЪТ Е С ПРЕДИМСТВО“. Мероприятието е в рамките на Европейската седмица на мобилността (16-22 септември) и е с цел популяризиране традиционният през последните четири години проект ЕDWARD - Европейския ден без загинали на пътя.

Събитието се осъществява с подкрепата на местни институции и организации, които се обединяват около една обща идея, а именно, че безопасността по пътя е отговорност на всички.
Във връзка с инициативата, съгласно Заповед на кмета на община Габрово ще бъде наложено ограничение на движението за времето от 16:00 до 19:00 часа на 20 септември. В посоченият часови диапазон движението на моторни превозни средства в района на площада ще бъде спряно, и ще бъде пренасочено по улица „Юрий Венелин“, по която ще се движат и автобусите на градския транспорт. Охраната на обществения ред ще бъде осъществена от полицейски служители.

Възможни са временни затруднения в движението на моторни превозни средства и на граждани, поради което следва стриктно да се изпълняват разпорежданията на служителите на МВР.

Като част от програмата, служители от сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Габрово, огнеборци и медицински специалисти от ЦСМП и доброволци от БЧК ще покажат на децата какво се случва и как трябва да се реагира, ако станат свидетели или участници в пътно транспортно произшествие. Чрез специална инсталация, която представлява реална пътна обстановка, представители на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, ще обръщат внимание на децата за това как безопасно да пресичат и защо винаги трябва да бъдат внимателни и отговорни, щом са на улицата. Предвидени са още: рисуване с различни материали, викторини, колело с въпроси, които да проверят до колко се познават правилата за движение. За по-големите участници, партньорите от „Автомобилна администрация“ са предвидили два симулатора, чрез които ще може реално да се почувства какво е усещането, ако се движиш на хлъзгав път или навлезеш с висока скорост в завой.

В рамките на кампанията за пътна безопасност ще бъде обърнато внимание и на активните шофьори. Те ще могат да проверят контролните си точки и да им бъде направена справка за наложени глоби.

Ръководството на ОДМВР – Габрово призовава гражданите и участниците в мероприятието да не нарушават обществения ред!

Инициативата „ЖИВОТЪТ Е С ПРЕДИМСТВО“ е под патронажа на председателя на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ г-жа Малина Крумова и се провежда със съдействието на: Общините от областта -  Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна, Областна комисия по безопасност на движението по пътищата, ОДМВР – Габрово, РДПБЗН – Габрово, ЦСМП – Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, Областен отдел „Автомобилна администрация“, БЧК – Габрово, Дом на хумора и сатирата, Общински съвет по наркотични вещества, Областен информационен център, СБА, Благоустрояване – Габрово, SOS – Трявна, iHelp. 

18 сеп 2019

Европейска седмица на мобилността 16 - 22 септември

Операция "Европейски ден без загинали на пътя - EDWARD", 26 септември

За четвърта поредна година по инициатива на  Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL, в рамките на Европейската седмица на мобилността сред страните-членки на мрежата и нейните партньори се осъществява проектът EDWARD (European Day Without A Road Death). Проектът е подкрепен от Европейската комисия, като през 2019 година е планирано да се проведе на 26 септември, обявен за Европейски ден без загинали на пътя. Целта е, в този ден да няма загинали при пътни инциденти. В традиция се превърна организирането на дни на EDWARD за безопасност на движението по пътищата, които ще се комбинират с Европейската седмица на мобилността (16-22 септември). България се включи в EDWARD и миналата година. Нека отново докажем, че можем да сме разумни участници в движението по пътищата.

Тази година в Република България операция EDWARD ще се проведе под мотото „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!“

Въпреки многобройните пътни инциденти  и тревожни ситуации по пътищата на страната, за периода 01.01.2019 – 31.07.2019 година, в сравнение със същият период през 2018 година се отчита намаление в броя на настъпилите тежки пътнотранспортни инциденти със 185. При настъпилите през периода 3564 тежки пътнотранспортни произшествия са загинали 318 участници в движението по пътищата, от които: водачи-173; пътници – 75; пешеходци – 70. Статистиката показва, че има увеличение на жертвите през периода с един човешки живот.

Ранените при пътнотранспортни произшествия в сравнение със същия период на 2018 година са с 288 по-малко. За периода през тази година те са общо 4505 участници в движението по пътищата, от които: водачи-1987; пътници – 1602; пешеходци – 907, а ранените работници на пътя са 9.

Лекото подобрение не бива да ни успокоява. Напротив, трябва да продължим да насочваме усилията си в тази посока, защото всеки човешки живот е ценен. Безопасността на пътя е отговорност на всички. Ето защо разчитаме на всеки един от вас.

Отново с езика на сухите факти можем да отбележим, че на територията на ОДМВР – Габрово, в следствие на ПТП през периода са загинали двама участници в пътното движение, докато през 2018 година те са били 4. През месец август тази година на пътя е починал 1 велосипедист, чиято смърт не е в следствие на пътнотранспортно произшествие. От началото на месеца, до 17 септември 2019 година, на територията на ОДМВР – Габрово няма един загинал човек на пътя.

Нека има още такива дни! И за да ги има, усилията трябва да са на всички, които са на пътя!

С цел популяризиране на Европейският ден без загинали на пътя, служители на сектор „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР – Габрово ще раздават на участниците в движението брошури, любезно предоставени от Областна администрация – Габрово.

18 сеп 2019