МВР

Пътна полиция

 

Световен ден за възпоминание на жертвите
от пътнотранспортни произшествия - 17 ноември 2019 г.

П
рез 2019 г. мотото е „Животът не е резервна част“ 

                                                                                                        ЖИВОТЪТ НЕ Е РЕЗЕРВНА ЧАСТ BG
Вярата прави хората по-добри. Кара ги да се обръщат към себе си и да намират верния път за запазване на собственото здраве и живот. А когато полагаш грижи за себе си, ставаш по-грижовен и към близките си, дори към непознатите.
На 17 ноември 2019 г. се отбеляза Световният ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Министерството на вътрешните работи активно се включи в инициативите със светски и религиозен характер, организирани от религиозните общности в България и от други партньори. За „Пътна полиция“ е от особено значение, че се организираха събития с фокус към последиците от пътнотранспортните произшествия.


Конкурс "Аз и Детското полицейско управление" - 2019 г.

Молитва. Автор: Мариела Гешева, ІІІ клас, гр. Пазарджик. Конкурс "Аз и Детското полицейско управление" - 2019 г.

Със съдействието на дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет и на Националния съвет на религиозните общности в България в храмовете на официалните религии в седмицата от 11 до 17 ноември се проведоха служби за отдаване почит на жертвите на пътни инциденти и за отправяне на молитви за запазване живота на хората, които участват ежедневно в движението по пътищата.

От Европейската федерация на жертвите от ПТП (FEVR – European Federation of Road Traffic Victims) на Република България е предоставен достъп до материалите за Световния ден и до европейското послание „Животът не е резервна част“. Всички материали може да се използват безплатно и свободно при условие, че не се променят или премахват съществуващите лога. 

Благодарим за оказаната подкрепа на пострадалите при пътни злополуки, както и на техните семейства, а и на семействата на загубилите живота си при катастрофи по пътищата на страната и извън нея.
Нека сме смирени, нека сведените ни глави пред мъката и болката на пострадалите при пътнотранспортни произшествия са знак за съпричастност и нека продължаваме да разпространяваме своите послания сред близките си. 

В столицата Световният ден беше отбелязан в неделя (11:00 ч.) в храм-паметника „Свети Александър Невски“.

Агенция "Пътна инфраструктура" към Министерството на регионалното развитие и благоустройството се присъедини към Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Бидейки съпричастна към пострадалите и техните семейства, агенцията изрази подкрепата си, като:
                  - на знаците с променливо съдържание, монтирани по републиканската пътна мрежа, на 17 ноември 2019 г. :
                         v се изписваше съобщение, че е Световен ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия;
                                         v се изписваха посланията "Шофирай безопасно, бъди разумен!", "Безопасността е най-важна", "Високата скорост убива", "Животът не е резервна част";

                  - на интернет страницата на АПИ, в червената лента, се визуализираше надпис "Световен ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия".

Организираните от Вас събития може да отразите тук.

Обръщение на министър Младен Маринов

Европейско послание „Животът не е резервна част“

ЖИВОТЪТ НЕ Е РЕЗЕРВНА ЧАСТ (видео)

                                                      ЖИВОТЪТ НЕ Е РЕЗЕРВНА ЧАСТ 2 bg

 

Световен ден за възпоминание на жертвите
от пътнотранспортни произшествия - 18 ноември 2018 г.


Световният ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни катастрофи се отбелязва с молитви за успокоение на изгубените човешки души и за съхраняване живота на ранените в инциденти на пътя.

Пътна полиция за поредна година се присъединява към Националния съвет на религиозните общности в България и със своите партньори кани всички да посетят храмовете на своите вероизповедания, за да споделят всеобщата цел: да пазим живота си и този на другите, когато се движим по пътищата.

Молитвите ще бъдат отслужени:

-          в петък (16 ноември 2018 г.) – в храмовете на мюсюлманското изповедание

-          в събота (17 ноември 2018 г.) – в храмовете на еврейската общност

-          в неделя (18 ноември 2018 г.) – в християнските храмове


Обръщение на министъра на вътрешните работи Младен Маринов  

Призив от Българския Червен кръст