МВР

Пътна полиция

 

Стартира кампанията "Дай път на живота!"

В една майска вечер, съвсем неотдавна, в Софийската градска художествена галерия стартира кампанията „Дай път на живота!“ В още по-значимо се превърна събитието, защото „Ротари България“ отбеляза 85-годишния си юбилей, като го обвърза с образованието и то не какво да е образование, а такова, насочено към намаляването на жертвите на пътя.

В исторически план кампанията на ротарианците е свързана с пътна полиция още в своя зародиш през 2016 г., но от особено значение се оказа включването в нея и на психолози от Института по психология на Министерството на вътрешните работи. Това е знак за сериозното отношение на ведомството към въпроса, свързан с опазването на живота на хората. И макар да звучи вече познато - не какви да е хора, а движещите се по пътищата на страната. И отново: не просто движещи се, а движещи се деца и хора в младежка възраст.

Проектът предвижда по своеобразен начин да даде път на живота на подрастващи и младежи от 9- до 25-годишна възраст. Тази възрастова група всъщност включва в себе си уязвими участници в движението по пътищата, защото:

Децата между 9 и 12-13 години освен че са пешеходци, много често са и водачи на велосипеди, та дори някои от тях вече управляват мотопеди и автомобили.

Младежите в 14-15-годишна възраст сами по себе си са уязвими като личности и това не може да не окаже влияние при избора им какви участници в движението по пътищата да бъдат. Не само животът и различните науки, но и статистическите данни на "Пътна полиция" показват, че между 14- и 17-годишна възраст младите хора са изключително склонни към пренебрегване на родителското мнение и съвети. За сметка на това са абсолютно склонни към поемане на почти всякакви, дори и безразсъдни, рискове не само за здравето, но и за живота си.

Да избереш да шофираш, без да си правоспособен, а за това да ти помагат дори собствените ти родители, за да им позволиш да те доближат; да избереш да пътуваш с приятел-шофьор, който е неправоспособен или пък пиян или дрогиран, все по-често се оказват грешен избор, безвъзвратно оставил празнота в много сърца, души, умове, домове, класни стаи, спортни площадки и приятелски компании.

Да си пълнолетен и сега да поемеш самостоятелен път, и по този път сам да избираш как да държиш и как да въртиш кормилото, е голяма отговорност. Но това е възрастта, в която държавата ти е дала законна възможност да бъдеш правоспособен водач. Какво по-хубаво от това! Сега вече, когато си на 18, 19 или 20, започваш да чувстваш света по нов начин и да набираш скорост по тангентата на младостта. До 25 имаш време да растеш, да трупаш стария опит по нов начин и да ставаш все по-зрял в младостта си. И може би това е сигналът за обществото и науката, че имаме нужда да преподредим различните класификации и наименования на възрастите.

Идеолозите и организатори на кампанията – ротарианците, отначало всъщност бяха провокирани от страшните цифри от статистиката на пътна полиция в столицата. В последствие пред тях се натрупаха цифрите в тъмен цвят от общото сведение за травматизма на територията на страната. И така се роди идеята за "Дай път на живота!"
Кампанията е подкрепена от една девойка от Американския колеж в София, която загуби живота си на улицата, недалече от училището си, няколко ведомства, популярни български артисти, европейски рали шампион, образователни институции...
Обучението на деца вече започна. Да дадем път на живота!

 IMG_20180529_185512    1 20180529_183821   0