МВР

ОД Кюстендил

 

Новини

„История на Полицията в Кюстендилско“ - фотодокументалната изложба бе открита

Ст. комисар Е. Стамболийски се обърна към авторите и гостите с думи на Владимир Караманов

В кюстендилския драматичен театър „Крум Кюлявков“ бе открита фотодокументалната изложба „История на Полицията в Кюстендилско“. Тя е съвместна инициатива на ОДМВР – Кюстендил, и Държавен архив – Кюстендил. На откриването присъстваха служители на Архива в града, служители на ОДМВР, РДПБЗН, РДГП, представители на културни институции, граждани.  Гости на културното събитие бяха кметът на града Петър Паунов и областният управител Виктор Янев.

Изложбата бе представена и открита от началника на Държавен архив – Кюстендил, Петър Шейков.  В изложбата са представени повече от 120 документа от фонда на Архива, и документи и снимки от личния архив на бивши служители на МВР, работили в Кюстендилско и обхваща периода 1878 – 1945 година. Тя съдържа данни за началните крачки, след Освобождението, в градовете Кюстендил и Дупница като окръзи в Софийска губерния, от втората половина на 1880 година, когато Дупнишки окръг е закрит и е създадена Дупнишка околия  в Кюстендилски окръг. В изложбата могат да се видят първите нормативни документи – „ Временни правила за създаване на полицейската волнонаемна стража и въоръжени местни караули в България“ и „Правилник за устройството на полицията в България“ от 1878 г., данни за първия военен комендант на Кюстендил  Николай Савойски и временно изпълняващ длъжността Кюстендилски окръжен началник, за Николай Овсяни – първият титулярен окръжен началник на Кюстендилски окръг. Техни задължения са били да установят местните власти и полиция, която да осигурява реда и спокойствието в поверените им окръзи. Първият кюстендилскиоколийски началник е Димитър Попгеоргиев Беровски – просветен деец, борец за независима българска църква, войвода и ръководител на Разловското въстание, а в Дупница околийски началник е бил Панайот Върбанов – сподвижник на Васил Левски във Великотърновско. В изложбата може да се види Устав за полицейската стража в Княжество България от 1883 г, първият Закон за пограничната стража от 1887 г, Закон за полицията от 1889 г.

Петър Шейков подчерта, че за създаването на изложбата са ползвани документи от архивни фондове, съхранявани в институцията и снимки , предоставени от бивши служители.   

 

Директорът на ОДМВР – Кюстендил, старши комисар Е. Стамболийски  се обърна към присъстващите с думите:

 

 

Уважаеми, гости, колеги, приятели и създатели на ИЗЛОЖБАТА,   

 

Радвам  се, че идеята за тази изложба, неслучила се през годините, е факт – точно в годината, когато се навършват 140 години от създаването на Министерството на вътрешните работи.

 

Впечатлен съм от резултата.

 

Колеги, приятели от Държавния архив в Кюстендил, благодаря  ви.

Благодаря  и на господин Шейков, и на госпожа  Албена Георгиева, които  през годините съхраниха  идеята за тази изложба, доразвиха я и тя е факт.

 

За да бъде факт впечатляващата изложба благодаря и на господин Борис Радански, на ателието, изработило паната,  на директора на театъра  господин Чавдар Ненов, че културният институт е  домакин на изложбата, на Илона Захариева и Петър Китанов за аранжирането й.

Радвам се, че в следващите 10 дена тя ще бъде тук, че гражданите и гостите на Кюстендил ще могат да я видят.

 

Ще завърша с думите на видния общественик, учител, юрист, историик, изследовател  Владимир Караманов от последното табло в изложбата. Те  са актуални и днес, че колкото по-културна, напреднала и богата е една държава, толкова добре и уредена е и нейната Полиция и с толкова по-голямо доверие гледат на нея гражданите. Желая и на държавата ни да успява, да е по-добър животът за съгражданите ни и да расте и да се оправдава доверието в Полицията.

 

06 дек 2019

Важно! Гражданите, чиито лични документи изтичат през 2020 г., могат да ги сменят предсрочно

 Започна приемът на заявления в сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР – Кюстендил, и звената в районните управления в Дупница, Бобов дол и Рила  за предсрочна подмяна на личните документи на гражданите.

Директорът на ОДМВР – Кюстендил, ст. Комисар Е. Стамболийски изпрати писма до кметовете на по-малките общини в областта с молба съдействие както от тяхна страна, така и от страна на кметовете и кметски наместници по места да бъдат уведомени жителите им за тази възможност, която ще им спести време, а и средства.

1.Заявление за подмяна на български личен документ може да се подаде преди изтичане на срока на валидност.

2.Гражданите с постоянен адрес на територията на Кюстендилска област могат да подават заявление за лична карта или паспорт с обикновена услуга във всяко  от звената:

-сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР-Кюстендил

-звено БДС в Районно управление град Дупница;

- звено БДС в Районно управление град Бобов дол;

-звено БДС в Районно управление град Рила.

3.Гражданите, притежаващи валиден български електронен подпис могат да подадат заявление за издаване на лична карта и паспорт по електронен път, чрез портала за електронни административни услуги на МВР на интернет адрес: e-uslugi.mvr.bg .

4.Сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР-Кюстендил, има готовност за организиран прием на заявления с цел намаляване на времето за обслужване, като може да посети  отделни  населени места с мобилна биометрична станция и заявленията за лични карти и паспорти да бъдат подадени на място.

На гражданите, навършили 58 години, ще бъдат издавани безсрочни лични карти.

За улеснение на гражданите и допълнително възникнали въпроси  гражданите могат да се обаждат и на тел. 078 557 266, както и към служителите на гишетата в сектор БДС.

03 дек 2019

Служители на РДПБЗН – Кюстендил, участваха в Национално пълномащабно учение „Защита 2019“

Служители на РДПБЗН – Кюстендил, участваха в двудневно Национално пълномащабно учение  „Защита 2019“ заедно със служители от още 9 РДПБЗН и национални институции.  В учението  бяха проиграни действия от Външния авариен план на АЕЦ „Козлодуй“.

Нашите участници в учението имаха една от най-отговорните задачи -  изграждането на Обединен контролно-пропускателен пункт в с. Лехчево, област Монтана  - където преминаваха хора и техника от обособената 30-километрова зона около   аварията.  Служителите на РДПБЗН – Кюстендил, изградиха пункт за деконтаминация/почистване от радиационни частици/   на замърсени МПС и хора.   За осъществяване на  конкретните задачи в района на учението  бяха  предислоцирани   два пожарни автомобила, един транспортен товарен  автомобил, два микробуса за транспорт на служители и лек щабен автомобил от РДПБЗН - Кюстендил.

 

21 ное 2019

Световен ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия - 17 ноември 2019 г.

Директорът на ОДМВР и областният управител на Кюстендилска област с обръщение към гражданите на Кюстендилска област


УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ ОТ КЮСТЕНДИЛСКА ОБЛАСТ,

По решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации от 2005 година всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. През 2019 година Световният ден се отбелязва на 17 ноември.

Ежегодно в резултат на инциденти по пътищата  стотици губят живота си, хиляди получават тежки наранявания и боледуват продължително, значителен е броят и на пострадалите с увреждания за цял живот.

Уважаеми съграждани,

Призоваваме ви  в неделя - 17 ноември, да  отдадем нашата дълбока почит към жертвите при пътнотранспортни произшествия, а ние да сме по-внимателни и толерантни едни към други, независимо дали сме зад волана или пешеходци. И да не забравяме, че безопасността е споделена отговорност.

Уважаеми съграждани,

Призоваваме ви  на  този ден да изразим нашата дълбока почит и към лекарите, полицаите, пожарникарите, към всички, които всеки ден оказват съдействие и помощ на пострадалите и се борят за техния живот.

Денят на възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия е и ден за размисъл, за любовта между хората, за осъзнаване на необходимостта от ново отношение и култура в движението по пътищата. Нека всички заедно – институции, организации и участници в движението, в името на живота, да дадем своя принос за безопасността и за намаляване броя на пострадалите по  пътищата.

 

ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ:                     ДИРЕКТОР ОДМВР:

/Виктор Янев/                                           /Ст.комисар Е.Стамболийски/


ххх

През тази година мотото на Световния ден е „Животът не е резервна част“. Служителите от „Пътна полиция“ – ОДМВР,  и партньорите ни от държавния и гражданки сектор, от религиозните общности  са убедени, че спазването на правилата е гаранция  за по-малко беди, че вярата прави хората по-добри. Кара ги да се обръщат към себе си и да намират верния път за запазване на собственото здраве и живот. А когато полагаш грижи за себе си, ставаш по-грижовен и към близките си, дори към непознатите.

За да отбележим Световния ден за възпоминание на жертвите от пътни произшествия, директорът на ОДМВР – Кюстендил, ст. комисар Елиан Стамболийски и областният управител на Кюстендилска област Виктор Янев правят Обръщение към жителите на областта.

Ххх

На територията на Кюстендилска област от началото на тази година са възникнали – 339 пътни произествия 86  от тях са тежки, загинали  са 14 души, ранени са 80.За 2018 година загиналите при ПТП по пътищата на Кюстендилска област са 4-ма, а произшествията са били 388. 

15 ное 2019

Ст. комисар Е. Стамболийски поздрави полицаите от ОДМВР по случай професионалния им празник

Уважаеми колеги,

в навечерието на Архангеловден – професионалния празник на българските полицаи, ви благодаря за енергията и волята ежедневно трудът ви да е отдаден в полза на обществото, за активното противодействие на престъпността и осигуряването на добър обществен ред.

Благодаря ви и за добрия ред, който гарантирахте в Кюстендилска област по време на изборите за ЕП и местна власт и не бяха накърнени избирателните права на нашите съграждани.

Благодаря ви за човешката съпричастност към нуждаещите се от помощ и широката подкрепа, която оказвате както на колеги и семействата им от ОДМВР, така и на колеги от страната.

Уважаеми колеги, бъдете здрави, бъдете силни и все така отдадени на службата в интерес на обществото!

Желая здраве и спокойствие и на вашите семейства и близки, благодаря им за разбирането, че полицаят работно време няма, и за подкрепата им.

Честит Празник!

07 ное 2019

Служители на МВР в Кюстендилска област ще гарантират обществения ред и улесняване на гражданите да участват в изборите за кметове на втори тур ​

 

 

 

В ОДМВР – Кюстендил, е създадена организация за обезпечаване на обществения ред, сигурността на гражданите , охраната на изборните книжа, транспортирането им и охраната на избирателните секции за безпроблемното протичане на изборите за кметове на втори тур

 Кюстендилска област ще бъдат ангажирани с охранителна задача около 300 служители на МВР/ в това число са служители на ОДМВР, РДПБЗН и служители на дирекция „Жандармерия“/.

 

Служителите на сектор „Български документи за самоличност“  в  ОДМВР – Кюстендил, и служителите в РУ в Кюстендилска област  ще работят на 3 ноември  от 08.30 до 19.30 часа, а утре, 2 ноември, от 8.30 до 17.30 часа, за да бъдат издадени удостоверения на гражданите,  които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

 

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА, ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЕДИНСТВЕНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 3 ноември  2019 Г. 

 

01 ное 2019